Tickets
Shop
Nieuws 31 okt 2020

Thomas Krol: 'In zo'n seizoen heeft een titel meer waarde'

Bij afwezigheid van Kjeld Nuis en Koen Verweij waren alle ogen op de 1500 meter gericht op Thomas Krol. De 28-jarige Deventernaar, die vorig jaar de Nederlandse en de Europese titel op deze afstand veroverde, had zelf echter zijn bedenkingen bij die favorietenrol. "Ik had mezelf niet gelijk op de eerste plek gezet."

Foto : Soenar Chamid

De sprinter van Team Jumbo-Visma had dit seizoen namelijk nog geen enkele 1500 meter gereden en zag bovendien dat zijn teamgenoot Patrick Roest vorige week een 'supergoede' tijd had neergezet (1.44,94) bij een trainingswedstrijd. "Ik was helemaal niet zo zeker van mijn zaak", zegt Krol achter één van de spatschermen in Thialf. Dat hij het in de voorlaatste rit tegen zijn grote uitdager mocht opnemen, vond hij stiekem wel een beetje spannend.

"Patrick en ik lopen al twee jaar lang te geinen dat we nog nooit tegen elkaar een 1500 meter hebben gereden. Dit is oprecht de eerste keer dat we elkaar troffen", aldus Krol, die van tevoren precies had bedacht wat hij moest doen om zijn jongere ploeggenoot van zich af te schudden. "In de ploeg zeggen we altijd: als je hem hoort, ben je te laat. Daarmee bedoelen we dat de kans heel groot is dat hij op het laatste rechte stuk onderdoor gaat komen. Het was mijn taak om hem niet de illusie geven dat hij terug kon komen en gelukkig pakte dat vandaag goed uit."

Foto : Soenar Chamid

Publiek
Met een tijd van 1.44,30 kwam Krol ruim voor Roest (1.45,00) binnen en daarmee stelde hij zijn derde nationale titel veilig. Vorig jaar pakte hij op de 1000 en 1500 meter zijn eerste twee nationale titels. "Ik vind het supergaaf dat ik mijn titel heb weten te prolongeren", glundert Krol, die van mening is dat een titel in zo'n apart jaar anders beleefd wordt. "Normaal is het van: joepie ik mag naar de WK Afstanden en oja, ik ben Nederlands kampioen. Nu is het: joepie, ik heb de Nederlandse titel. In dat opzicht heeft zo'n titel wel meer waarde."

Of de Daikin NK Afstanden ondanks de leegte in het stadion als een echt NK aanvoelen? "Zeker weten! We hebben de hele zomer gehad om ons hierop voor te bereiden. Bij de voetbal- en wielerwedstrijden mocht er ook geen publiek bij zijn, dus dat zijn dingen waar we allang rekening mee hielden. Natuurlijk is het jammer dat er niemand zit, maar we mogen onze handjes dichtknijpen dat we überhaupt mogen schaatsen. Dat het op televisie wordt uitgezonden, is supergoed voor de sport en belangrijk voor de sponsoren. Hopelijk hebben de mensen thuis toch een beetje kunnen genieten."  

Krol moet eerlijk zeggen dat hij na het schrappen van de World Cup-bubbel even heeft gedacht waar hij het dit seizoen allemaal voor doet. Toen de KNSB de nieuwe nationale kalender bekend maakte, gloorde er toch weer een beetje hoop bij de sprinter. "De KNSB heeft er in samenwerking met House of Sports een mooie kalender van gemaakt en nu is het heel erg hopen dat we deze wedstrijden kunnen rijden. Het liefst rijden we ook nog internationaal, maar daar is nu nog niks zinnigs over te zeggen", stelt Krol.

Dan, na een diepe zucht: "Maar het zou ook heel goed kunnen dat dit het laatste weekend is dat we hebben kunnen schaatsen en dan heb ik deze titel maar mooi op zak."

Meer informatie over de Daikin NK Afstanden vind je hier.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan