Live
Shop
Nieuws 23 okt 2020

Van Kerkhof baalt van afgeblazen Invitation Cup: 'Had graag weer willen racen'

Het zou de eerste internationale krachtmeting worden sinds de World Cup-finale in Dordrecht afgelopen februari, maar de International Invitation Cup is op het laatste moment toch afgelast. Yara van Kerkhof vindt het jammer, maar kan zich vinden in 'de logische beslissing' van de schaatsbond. "Ik had wel graag weer willen racen."

Foto : Vincent Riemersma

Dit weekeinde zou in Heerenveen de Invitation Cup verreden worden, maar vanwege twee coronagevallen besloot de KNSB donderdagavond laat een streep door het toernooi te zetten. Op woensdag had Sjinkie Knegt zich al kritisch uitgelaten over de doorgang van de wedstrijd en het binnenhalen van buitenlandse rijders. Ook verbaasde de Fries zich over het feit dat shorttrack niet als contactsport wordt gezien. "Ik weet niet of die discussie over contactsport heeft meegespeeld. De positieve corona-uitslagen hebben vooral de doorslag gegeven", denkt Van Kerkhof.

Naast haar teamgenoot Xandra Velzeboer (en eerder Dennis Visser) testte ook een Poolse shorttracker positief, waarna het voltallige Poolse team uit voorzorg in quarantaine is gegaan. "Zonder die ploeg blijft er niet veel concurrentie meer over", zegt Van Kerkhof. Naast Nederland en Polen stonden rijders uit Frankrijk, België en eenlingen uit Letland en Israël op de deelnemerslijsten. "De afgelasting van de Invitation Cup is een logische beslissing. Het is wel jammer, want ik had graag weer willen racen. Maar uiteraard niet ten koste van onze gezondheid."

Focus
Waar Suzanne Schulting zich nu nog kan richten op de Daikin NK Afstanden van volgende week, zij rijdt de 1000 meter, geldt dat niet voor de rest van haar ploeggenoten. "Ik probeer niet te ver naar voren te kijken en niet steeds te denken aan wat we missen qua wedstrijden", zegt Van Kerkhof. "Het zijn wel steeds uitdagingen waar je voor komt te staan. De WK in Ahoy (in maart, red.) zullen er ook anders uitzien dan we een jaar geleden dachten. Heel jammer, maar er is niets aan te doen."

Dit bericht bekijken op Instagram

Mood na een pittige training 🌶

Een bericht gedeeld door Yara van Kerkhof (@yaravkerkhof) op

In de tweede helft van het seizoen staan de titeltoernooien op het programma voor de shorttrackers. Van Kerkhof put hoop uit het feit dat in andere (binnen)sporten grote wedstrijden momenteel wel door kunnen gaan. "Zwemmen heeft straks een internationaal toernooi in Boedapest. Daar gaan de teams in quarantaine en kan er vervolgens geracet worden op het hoogste niveau. Het zou mooi zijn als zoiets ook voor het EK Shorttrack in Polen geregeld kan worden."

"We moeten gewoon rustig blijven en focussen op wat wel kan", vervolgt ze. "Ik ben blij dat we kunnen trainen, daar richt ik me op en dan zien we wel wanneer de wedstrijden komen. Je hebt het ook niet in de hand dus het heeft weinig zin om je er druk over te maken. Maar als ik nu beelden zie van World Cups dan kan ik echt niet wachten om weer wereldbekers te gaan racen!"

Relay
Het schrappen van de eerste twee World Cups in Canada vond Van Kerkhof in augustus naar eigen zeggen niet eens zo erg. Een maand langer rust en tijd om voor te bereiden na de zware zomer, met het plotselinge overlijden van Lara van Ruijven, kwam haar niet verkeerd uit. "Ik was een tijdje heel moe na alles wat er met Lara is gebeurd. Dat heeft veel energie gekost. Maar het gaat nu wel beter, dat is ook fijn want dan kan je weer meer genieten van het schaatsen. Dat de derde en vierde World Cup er ook uit zijn, vind ik dan ook lastiger want het duurt wel lang."

Van Kerkhof weet dat het aflossingsteam dit seizoen de ervaring op internationaal niveau gaat missen. "We hebben iedere wedstrijd hard nodig om een nieuw iemand klaar te stomen voor de relay. Het wordt een uitdaging, want richting de Spelen hebben we slechts zes World Cups. Eigenlijk maar twee (dit seizoen in Duitsland, red.) tot het olympisch kwalificatietoernooi. In trainingen zijn we kritisch en proberen we elkaar daarmee te helpen, maar je kan de relay nergens beter oefenen dan in een wedstrijd. De andere meiden doen het hartstikke goed, ik heb er vertrouwen in dat het lukt."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan