Tickets
Shop
Nieuws 12 okt 2020

Alsnog vier grote schaatstoernooien in Thialf in 2020

Het langebaanschaatsen krijgt voor 1 januari 2021 vier grote wedstrijden in Heerenveen. De KNSB, eventpartner House of Sports en Thialf zijn er vandaag in geslaagd om de organisatie hiervan rond te krijgen. Het seizoen begint met de Daikin NK Afstanden, van 30 oktober tot en met 1 november.

Daarna wordt op 21 en 22 november het Daikin NK Allround verreden, een week later (28-29 november) staat het Daikin NK Sprint op het programma. Van 26 tot en met 28 december vindt het WK Kwalificatietoernooi plaats. "Wij hebben hier samen, met alle betrokken partijen in het schaatsen, de schouders onder gezet", zegt Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB. "Mooi dat het gelukt is. Onze schaatsers hebben in dit pre-olympische seizoen weer iets om naar toe te werken en de fans kunnen straks vier weekenden lang via de NOS van topschaatsen genieten."

Door het wegvallen van de eerste reeks World Cupwedstrijden ontstond een grote behoefte om voor de eerste helft van het seizoen 2020/2021 een sterke nationale kalender neer te zetten. In de wetenschap dat de wedstrijden vooralsnog zonder publiek verreden moeten worden, namen de KNSB en House of Sports daarin het voortouw. Met medewerking van Thialf en advies van enkele schaatsers (waaronder Sven Kramer en Ireen Wüst) kregen zij de organisatie van drie nationale evenementen rond. 

Het ideaalplaatje bestond echter uit vier toernooien, waarbij de Daikin NK's Allround en Sprint in afzonderlijke weekenden afgewerkt zouden kunnen worden. Vandaag ging daarvoor definitief het licht op groen. Het vierde wedstrijdweekend is mogelijk dankzij bijdragen van Daikin, Jumbo-Visma, Reggeborgh, Univé én de schaatsers, die een deel van hun premiepot teruggeven.

Steentje bijdragen
"Deze onzekere tijden vereisen een continue aanpassing aan de omstandigheden", zegt Patrick Wouters van den Oudenweijer, directeur van House of Sports. "Wij hebben bij veel partijen in de schaatswereld een grote bereidheid ervaren om er samen de schouders onder te zetten en samen de problemen te dragen. Dat de schaatsers daar ook zelf een bijdrage aan leveren vind ik een heel sterk signaal."

"Er is ons veel aan gelegen om wedstrijden te kunnen rijden, vandaar dat we ook ons steentje wilden bijdragen", zegt Douwe de Vries, voorzitter van de Atletenvereniging van de KNSB. "Ook voor de schaatsers zijn dit financieel lastige tijden en toch kiezen we er juist nu bewust voor om te investeren in onze sport."

"Ik ben erg blij, het is goed voor het schaatsen", reageert Sven Kramer tegenover de NOS. "De bubbel met de wereldbekers is helaas niet doorgegaan, maar nu beginnen we met de nationale kampioenschappen. Ook mooie wedstrijden. Het is mooi om te zien, dat er onder druk nu saamhorigheid is en dat iedereen er zich van bewust is dat het belangrijk is op te komen voor de sport", zegt Kramer. "Fijn dat wij als sport in beeld blijven."

Kalender tot 1 januari 2021:
30 oktober t/m 1 november Daikin NK Afstanden
21 en 22 november Daikin NK Allround
28 en 29 november Daikin NK Sprint
26 t/m 28 december WK Kwalificatietoernooi


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan