Tickets
Shop
Nieuws 01 nov 2020

Dubbelslag voor Schouten: 'Je moet het nog wel even doen'

Irene Schouten heeft bij de Daikin NK Afstanden in Heerenveen met overmacht haar tweede titel veroverd. Na het goud op de 3000 meter zegevierde ze ook op de 5000 meter. Met een tijd van 6.55,94 was Schouten ruim sneller dan Reina Anema (7.01,37). Carlijn Achtereekte pakte brons met een tijd van 7.01,62.

De onttroonde Esmee Visser moest met de vierde plek genoegen nemen (7.02,06). De olympisch kampioene op de 5000 meter werd in een rechtstreeks duel geklopt door Anema, die haar tweede zilveren medaille veroverde. Die tweede plaats leek naar Achtereekte te gaan, zij reed tegen Schouten, maar in de laatste ronde kwam de rijdster van Team Jumbo-Visma toch nog tekort. 

Zaterdag was Schoutens droom om kampioene te worden op een klassieke afstand in vervulling gegaan op de 3000 meter. Ook op de vijf kilometer wist de stayer van Team Zaanlander dat ze kanshebber was. "Ik heb een goed weekend", glimlacht ze. "Ik ben in vorm, maar je moet het nog wel even doen. Voor de race was ik erg zenuwachtig, maar het ging goed. Ik ben heel blij dat ik heb gewonnen en dit niveau heb laten zien."

Waar Schouten op de drie kilometer een tijd had neergezet waar iedereen zich uiteindelijk op stukbeet, kwam ze een dag later op de 5000 meter in de slotrit in actie. "Met de drie kilometer is het gewoon gaan. Vandaag kon ik kijken hoe zwaar het bij de anderen was. Jillert (Anema, red.) had wel rondetijden aangegeven om op weg te gaan en die kon ik goed volhouden", klinkt het tevreden.

Onder het mom van 'pakken wat je pakken kan' overweegt Schouten om mee te doen aan het Daikin NK Allround (21-22 november). De laatste keer dat ze aan de start stond van de vierkamp was in seizoen 2015/2016. Er moet nog wel gewerkt worden aan de kortste afstand, geeft ze toe. "In trainingen rijd ik goede temporondjes, maar dat is niet vanuit een stilstaande start. Als ik een slechte 500 meter rijd, is het de vraag of ik wat op het NK te zoeken heb. Ik wil vooral wedstrijdritme hebben voor het WK Kwalificatietoernooi in december." 

Klik hier voor de volledige uitslagen. 


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan