Tickets
Shop
Nieuws 13 nov 2020

Alternatieve kalender langebaan voor tweede helft wedstrijdseizoen

De KNSB heeft voor de tweede helft van het seizoen 2020/2021 een alternatieve wedstrijdkalender voor het langebaanschaatsen opgesteld. Vanwege de coronapandemie zijn tot 1 januari alle wedstrijden afgelast, met uitzondering van de NK’s en het WK Kwalificatietoernooi. De nieuwe kalender is uiteraard onder voorbehoud van de dan geldende coronamaatregelen.

Foto : Soenar Chamid

De KNSB volgt immers altijd de richtlijnen van overheid, RIVM en NOC*NSF. Voor na de jaarwisseling heeft de sectie Langebaan nu een reeks aantrekkelijke wedstrijden gepland voor junioren A en (neo-)senioren die niet aan de NK's kunnen deelnemen. Hoofdmoot van dit alternatieve programma vormen vijf wedstrijden om de Rabo Holland Cup.

Die staan gepland voor 9-10 januari (Utrecht City Bokaal en Groningen, Gruno Bokaal), 23-24 januari (Tilburg), 6-7 februari (Deventer, IJsselcup) en de finale is op 27-28 februari op ijsbaan Twente in Enschede. Bij die laatste wedstrijd zijn meteen ook twee Nederlandse kampioenschappen geïntegreerd: de NK Afstanden voor neo-senioren en de NK Mass Start.

Junioren
Voor de junioren is gekeken naar een stevig nationaal programma, omdat de internationale ISU-wedstrijden vanwege de coronapandemie onder druk staan. Voor hen staan nu twee NK’s op het programma, met bijbehorende landelijke selectiewedstrijden. 

De NK’s Allround zijn op 30-31 januari in Utrecht (junioren A, B en C) en de NK’s Sprint en Lange Afstanden (junioren A en B) zijn op 6-7 maart in Enschede. In de weken daarvoor zijn dan de landelijke selectiewedstrijden op 16-17 januari in Haarlem (junioren A), Deventer (junioren B) en Utrecht (junioren C). En voor de NK’s Sprint en Lange Afstanden zijn die op 13-feb in Alkmaar (Junioren A en B).

Overige wedstrijden
Tussen al deze wedstrijden door heeft de sectie Langebaan ook drie wedstrijden van de Sprint League gepland. Deze zijn bestemd voor het ‘echte’ korte werk met Supersprint, Pure Sprint en als finale de Zilveren Bal (10 maart in Leeuwarden). Tot slot staan op de kalender nog de NK Masters Allround en Afstanden (6-7 februari in Hoorn).

De alternatieve kalender heeft het sectiebestuur Langebaan & Kortebaan gemaakt in nauwe samenwerking met disciplinemanager Freek van de Wart, bondscoach KNSB Talent Team NL Peter Kolder en de Atletenvereniging. Diverse werkgroepen zijn nu aan de slag om de deelnemersvelden voor deze wedstrijden samen te stellen.

“Ik ben blij dat we in deze lastige tijden zo snel hebben kunnen schakelen met de organisatiecomités van de verschillende ijsbanen in het land”, zegt Sieme Kok, voorzitter van het sectiebestuur. Disciplinemanager Freek van de Wart: “Het resultaat van deze brede samenwerking is een supermooie wedstrijdkalender. Ik ben trots te zien dat het langebaanschaatsen in de breedte gedragen wordt.”

De volledige kalender (pdf) vind je hier. De wedstrijden worden zo spoedig mogelijk toegevoegd aan de kalender op schaatsen.nl.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan