Tickets
Shop
Nieuws 06 nov 2020

Alle opties nog open voor aangepaste en evenwichtige marathonkalender

Nu vrijwel de volledige eerste helft van het schaatsseizoen van de kalender geschrapt is, is men in het marathonschaatsen al druk in de weer om voor de tweede helft van het seizoen een vernieuwde kalender op poten te zetten. "We blijven paraat staan om, wanneer de situatie sneller verbetert dan verwacht, snel op te kunnen starten", luidt het in een mailing van de KNSB.

Foto : Sander Chamid

In eerste instantie gaat de bond uit van een 'normale' wedstrijdkalender, die op 1 januari 2021 van start gaat met het NK, gevolgd door wedstrijden uit de Marathon Cup. De kunstijscompetitie zal waarschijnlijk uit minder wedstrijden bestaan dan in een normaal seizoen. "Je kan koste wat het kost alles willen inhalen, maar je moet ook zorgen voor een evenwichtige kalender. Als daar minder wedstrijden op staan is dat nou eenmaal zo", aldus disciplinemanager Willem Hut.

Toch is het zeker mogelijk dat er meerdere marathons per week verreden gaan worden. Bij het opstellen van de nieuwe kalender liggen alle opties op tafel. De coronamaatregelen zouden er zomaar voor kunnen zorgen dat de marathons niet op de gebruikelijke manier kunnen plaatsvinden. Daarom worden ook aangepaste wedstrijdformats bekeken, met minder rondes en deelnemers (lijkende op de mass start). Ook wedstrijden met alleen de topdivisiepelotons behoren tot de mogelijkheden.

Natuurijs
Ook de wedstrijden op natuurijs zullen wijzigen. De wedstrijden op de Weissensee kunnen namelijk niet op de gebruikelijke data gehouden worden. Deze wedstrijden zouden eventueel wel later in januari of in februari voorafgaand aan de koersen in het Zweedse Luleå verreden kunnen worden. De KNSB verkent ook nog de mogelijkheden om de Grand Prix-wedstrijden op natuurijs uit te breiden. Mocht het gaan vriezen in Nederland zijn er vanaf 1 januari ook weer wedstrijden op natuurijs in eigen land mogelijk. 

De meerdaagse competitie op kunstijs, die de afgelopen twee jaar in de vorm van de Trachitol Trophy op de kalender stond, is ook nog niet afgeschreven. Deze wedstrijdenreeks kan nog op diverse momenten aan de kalender worden toegevoegd, al is het waarschijnlijk dat deze als seizoensafsluiter in maart verreden gaat worden. In de oorspronkelijke kalender stond de Trachitol Trophy gepland voor eind november met wedstrijden in Amsterdam, Alkmaar, Utrecht en Den Haag. 

De KNSB verwacht in de komende weken meer nieuws te kunnen brengen over de nieuwe kalender, al blijft de coronapandemie op de achtergrond wel een grote rol spelen. Wedstrijden in Nederland kunnen namelijk ten alle tijden worden gecanceld, ook kort van tevoren. Voor wedstrijden op buitenlands natuurijs kan dit ook aan de orde zijn, al streeft de bond ernaar om uiterlijk tien dagen vooraf duidelijkheid over het doorgaan van deze wedstrijden te geven.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan