Tickets
Shop
Nieuws 11 okt 2020

Marathonpeloton in coronatijd: 'Wij als rijders realiseren ons dat de kalender broos is'

Ondanks het oplopend aantal coronabesmettingen en de dreiging van nieuwe aangescherpte maatregelen staat de marathonkalender nog fier overeind. Minder dan twee weken is het nog tot de traditionele seizoensopening in Amsterdam. De schaatsers blijven nuchter onder de huidige omstandigheden, maar houden de ontwikkelingen nauw in de gaten. "Nu het seizoen dichterbij komt, wordt het wel spannend", aldus Merel Bosma.

Foto : Hidde Muije

Bosma doet haar uitspraak in de eerste aflevering van schaatsen.nl LIVE. Het nieuwe uitgebreidere programma rond de marathonwedstrijden is eind deze week voor het eerst te zien. Daarin blikken de schaatsers vooruit op het nieuwe seizoen, dat door de aanhoudende coronapandemie nog vol onzekerheden zit. "Trainingstechnisch waren we bijna euforisch dat corona pas na het schaatsseizoen kwam", vertelt Bart de Vries. "We dachten dat het ons niet zou treffen. Tot een maand geleden waren we optimistisch, maar daarna ga je je wel achter de oren krabben. Ik denk dat wij als rijders ons realiseren dat de kalender broos is."

De coronamaatregelen hebben dan ook zeker uitwerking op de marathonkalender. Met twaalf cupwedstrijden is de kalender iets compacter dan afgelopen seizoen. Er is geen publiek welkom en er wordt streng toegezien dat de verschillende divisies elkaar niet kruisen op de ijsbaan. De regels voor het klassement veranderen, waardoor het belang hiervan afneemt. Pas als er zes of meer wedstrijden zijn gereden wordt het klassement opgesteld, waarbij de twee slechtste uitslagen worden geschrapt. "We zullen nu ook wel ergens mee te maken gaan krijgen", reageert De Vries op de nieuwe regels. "Dan zijn maatregelen niet verkeerd. De KNSB zal daar goed over nadenken."

Generatiestrijd
Een van de andere wijzigingen is het opheffen van de zogenaamde satellietploegen. De ervaren rijder van OR Quest Bouw & Techniek hoopt dat zijn ploeg van die nieuwe regel kan profiteren. "Daniel Niero kan misschien wel een veelwinnaar worden en Jeroen Janissen was vorig jaar al goed op natuurijs na zijn enkelbreuk. Het zal een strijd worden tussen de generaties, want ook bij andere ploegen zijn talenten die een stap kunnen zetten."

Een van die talenten vestigde vorig jaar al zijn naam. Cupwinnaar Bart Hoolwerf heeft er vertrouwen in dat hij zich net als vorig jaar kan laten zien. Hoewel hij afgelopen seizoen bijna het hele jaar in het oranje leiderspak reed, is het klassement nog geen doel op zich. "Met die ambitie ga ik er niet in. Ik wil zoveel mogelijk overwinningen pakken. En mocht het dan zo uitkomen, ga je er wel voor rijden als je er goed voorstaat", haalt hij een typisch marathoncliché aan.

Als jongeling ziet Hoolwerf met name concurrentie bij de gevestigde orde. Het sterke blok van Royal A-ware/Interfarms, waar dit seizoen ook Crispijn Ariëns en Sjoerd den Hertog toe behoren, is een ploeg om in de gaten te houden. "Nu de World Cups zijn afgelast zal Jorrit Bergsma wellicht het hele marathonseizoen rijden", voegt hij toe. "Je krijgt er mooiere wedstrijden van. Die ploeg heeft toch een paar procent meer als het compleet is, want het zijn allemaal klasbakken."

Zijn eigen team AB Vakwerk zal de koers na het vertrek van Niels Overvoorde iets minder makkelijk kunnen controleren. "Maar we hebben met Luc ter Haar een semisprinter die ook een koers kan winnen. Vorig jaar liet het peloton toe dat we massasprints reden. Dit jaar zal dat nog even afwachten worden."

Rondje pakken
Hetzelfde geldt voor de dames. Bosma en Laura van Ramshorst, ook te gast in de marathonstudio, richten zich met name op de dagzeges. "We gaan elke wedstrijd doen alsof het de laatste is en ons niet inhouden", zegt Bosma. De aanval is daarbij wat hun betreft de beste verdediging. Ten opzichte van sterke sprintploegen als Friesblond/ZiuZ (Irene Schouten en Marijke Groenewoud) en A6.nl (Manon Kamminga en Francesca Lollobrigida) moesten ze het de afgelopen jaren vaak afleggen. Van Ramshorst zal de koers in ieder geval hard gaan maken. "Ook al zit Irene Schouten mee, pak gewoon dat rondje. Nu is het pakken wat je pakken kan."

Het marathonseizoen begint op zaterdag 24 oktober met een wedstrijd in Amsterdam. Vanwege de coronamaatregelen zal er geen publiek worden toegelaten tot de ijsbaan. De wedstrijden van de topdivisie dames en heren en de beloftendivisie heren zijn te volgen via schaatsen.nl/live. Alles over het marathonschaatsen is te vinden op schaatsen.nl/marathon.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan