Tickets
Shop
Nieuws 15 mei 2020

Bart Swings maakt 'speciale stap' naar Team IKO

Foto : Soenar Chamid

Waar Bart Swings een aantal weken geleden al zinspeelde op een overstap naar Team IKO, zette hij deze week zijn handtekening onder een tweejarige verbintenis bij de ploeg van Erwin en Martin ten Hove. De 29-jarige Belg is daarmee de zevende en tevens laatste aanwinst van de ploeg. "Ik kijk ernaar uit om weer onderdeel te zijn van een ploeg."

Swings trainde de afgelopen jaren voornamelijk in zijn eentje, maar tijdens de voorbereiding op de EK Afstanden en het WK Allround had hij met zijn oud-ploeggenoot Jan Blokhuijsen een 'fijne' sparringspartner. Tijdens die toernooien zijn de eerste gesprekken over een samenwerking ontstaan, vertelt de regerend Europees kampioen op de massastart telefonisch vanuit België. "We hebben toen zeker contact gehad over volgend seizoen. Jan en ik weten wat we aan elkaar hebben en dat we elkaar sterker kunnen maken. Ik heb mijn beste jaren gekend toen ik met hem trainde."

In het seizoen 2015/2016 trainden Swings en Blokhuijsen bij Team Stressless onder leiding van Desly Hill, Bart Veldkamp en Jelle Spruyt (de huidige trainer van Swings). In dat jaar werd Swings onder meer vierde op het WK Allround in 2015 (Calgary) en tweede op het EK Allround in 2016 (Minsk). "Ik had misschien niet die gigantische uitschieter, maar dat was wel een heel mooi, consistent jaar. Ik hoop dat ik bij IKO terug kan keren op dat niveau en met verbeteringen op technisch vlak zit dat er zeker in. Ik ben ervan overtuigd dat Erwin en Martin mij dat kunnen bijbrengen."

Hele plaatje
Behalve de aanwezigheid van Blokhuijsen vindt Swings het belangrijk dat IKO 'open staat' voor eigen begeleiding (lees: Jelle Spruyt) en dat hij in de zomer 'gewoon' actief kan blijven als skeeleraar. In die sport, die dit seizoen vanwege het coronavirus vooralsnog niet in wedstrijdverband beoefend kan worden, behoort Swings tot de absolute wereldtop. "Het skeeleren is voor mij de ideale voorbereiding op de winter. Ik ben blij dat IKO hiervoor open staat", aldus een gelukkige Swings. "Het hele plaatje past gewoon. Erwin en Martin hebben superveel kennis en hun manier van werken spreekt mij heel erg aan."

Voor Swings, die in het verleden al eens schaatste voor het sponsorloze Team Victorie en Team Stressless, is het de eerste échte keer dat hij voor een commerciële Nederlandse ploeg gaat langebaanschaatsen. Dat hij bij Team IKO in een team met allrounders als Blokhuijsen, Lex Dijkstra en Yves Vergeer komt, doet hem veel deugd. "Ik merkte de afgelopen jaren dat het moeilijk is om hard te schaatsen als je alles alleen moet doen. Ik vind het tof dat ik nu onderdeel ben van een team, want dat is een belangrijk deel van je sportbeleving waar je energie uit kunt halen. Ik zie dit echt als een nieuwe, speciale stap in mijn carrière."

Met de komst van Swings is de selectie van Team IKO voor het komende seizoen rond. Waar de ploeg zich eerder al versterkte met onder meer Esmee Visser en Melissa Wijfje maakte het team van de broers Ten Hove deze week ook bekend dat Lex Dijkstra zijn contract met een jaar heeft verlengd. "We zijn blij dat Lex komend seizoen voor ons team zal uitkomen. Wij zijn ervan overtuigd dat hij kan doorgroeien naar World Cup-niveau op de lange afstanden", aldus Martin ten Hove. 

Bekijk hier het transferoverzicht langebaan. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan