De laatste weken van het seizoen was in trainingsuren in Hamar en Heerenveen met enige regelmaat een Nederlands-Belgische tandem op het ijs te zien. Bart Swings en Jan Blokhuijsen trainden als vanouds gezamenlijk in aanloop naar onder meer het WK Allround. Als het aan de Belg ligt wordt die samenwerking volgend jaar doorgezet en misschien zelfs uitgebouwd.

Tegenover persbureau Belga zinspeelt Swings op een plek bij Team IKO. "Ik heb mijn beste jaren met Jan gehad in 2015. Dat was toch mijn beste jaar op de schaats." In die jaren reed de Leuvenaar bij Team Stressless onder de begeleiding van Jelle Spruyt, Bart Veldkamp en Desly Hill. In de zomer van 2015 kwam ook Blokhuijsen bij die ploeg na diens breuk met Jan van Veen bij Corendon. Bij Team Stressless werd Swings onder meer vierde op het WK Allround in 2015 (Calgary) en tweede op het EK Allround in 2016 (Minsk). 

Blokhuijsen en Swings in voorbereiding op het EK Allround van 2016 | Foto : Huub Snoep

Met een tweede plek op de afsluitende mass start stelde Bart Swings zondag de eindzege in het World Cup-klassement veilig. Ondanks die overwinning en de Europese titel op de mass start eerder dit seizoen in Heerenveen kijkt de Belg terug op een teleurstellend seizoen. "Er zijn momenten geweest dat ik me niet op het ijs thuis voelde. En dan is het moeilijk om hard te schaatsen", vertelt hij. 

De 29-jarige allrounder sleutelde samen met zijn trainer vrijwel het hele seizoen aan zijn techniek, maar kon het euvel niet achterhalen. Waar hij voorheen zijn snelheid met name uit de bochten haalde, lukte het dit jaar niet om daar voldoende snelheid te houden. Toch ziet Swings uit testresultaten dat hij sterker is dan ooit. "Ik herstel snel, alleen het probleem is dat ik mijn kracht dit seizoen niet kon overbrengen op het ijs. Dat is frustrerend." 

Mocht Swings zich aan kunnen sluiten bij Team IKO treft hij daar naast Blokhuijsen nog een oude bekende. Ook trainer Erwin ten Hove kent hij van zijn tijd bij Team Victorie. Dat team zou uiteindelijk enkel in het seizoen 2016/2017 op het ijs staan. Swings ging zijn eigen weg en Ten Hove startte samen met zijn broer Martin het huidige Team IKO.