Tickets
Shop
Nieuws 27 jul 2020

Lex Dijkstra beëindigt carrière: 'Had het voor geen goud willen missen'

Lex Dijkstra heeft zijn schaatscarrière per direct beëindigd. De 24-jarige allrounder heeft naar eigen zeggen niet meer de volle overtuiging om de komende jaren op hoog niveau te schaatsen. "Dit is de beste keuze voor mij."

Foto : Soenar Chamid

Dijkstra verlengde in mei zijn contract bij Team IKO nog met één jaar, maar voelde zich er achteraf niet helemaal lekker bij. Pas toen hij zichzelf de vraag stelde of hij niet moest stoppen, kwam er iets bij hem los. "Wat voor mij de doorslag heeft gegeven, is dat ik er niet meer alles voor kon geven. Er zijn verschillende zaken in mijn leven die een grotere prioriteit hebben gekregen en daar is mijn studie er één van", aldus Dijkstra. "De schaatssport in Nederland is inmiddels zo professioneel dat je het op halve kracht niet gaat redden."

Samen met Jan Blokhuijsen vormde hij het afgelopen seizoen de allroundtak binnen de ploeg van Erwin en Martin ten Hove en daar werden deze zomer Louis Hollaar, Tjerk de Boer, Yves Vergeer en Bart Swings aan toegevoegd. Hoewel Dijkstra ervan overtuigd was dat hij komend seizoen goed zou presteren, bleek de intrinsieke motivatie niet voldoende aanwezig. "Iedereen kan leven als een professioneel atleet, maar als je het doet zonder overtuiging en geen antwoord kan geven op de vraag 'waarom je het doet', gaat het niet lukken."

Dijkstra won in 2018 verrassend zilver op het NK Allround en dat leverde hem een plekje bij een commercieel team op. Na één jaar bij Team easyJet te hebben geschaatst, maakte Dijkstra de overstap naar Team IKO, waar hij in zijn eerste seizoen een persoonlijk record reed op de 1500 en 5000 meter. "Ik heb wellicht niet de langste en meest succesvolle carrière gehad, maar ik ben trots en dankbaar voor alle successen en dieptepunten die ik heb meegemaakt. Ik had het voor geen goud willen missen", besluit Dijkstra.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan