Live
Shop
Nieuws 30 jan 2018

Lex Dijkstra: 'Ik heb vleugels gekregen'

Lex Dijkstra kan zijn geluk niet op dezer dagen. Hij werd dit weekend tweede op het KPN NK Allround bij de senioren. Op het podium staat hij nog een beetje onwennig. Hoewel hij de laatste weken op de Grunobokaal en op de Eindhoven Trofee al op het podium stond, blijft hij zichzelf verrassen: "Het is onwerkelijk, het gaat me een beetje boven m'n pet op dit moment," vertelt Dijkstra glunderend.

Foto : Margarita Bouma

De 23-jarige Dijkstra startte het toernooi met een 13e plek op de 500 meter in 37.92: “Ik ben ooit eens in Den Haag derde geworden op de 500 meter, en tegenwoordig is dat mijn slechtste afstand,” weet hij. De volgende afstand, de 5000 meter, is meer zijn ding. Dijkstra werd na Marcel Bosker tweede in 6:26,69. Op dag twee reed hij een sterke 1500 meter, iets wat hij ’s ochtends al voelde aankomen.

“Ik werd wakker met goeie benen. Ik ben geen snelle starter, het was pas de tweede keer dat ik in de 24 opende. Toen wist ik dat het wel een goeie rit zou worden. Ik kon hem mooi vlak houden. Helaas kwam ik net 3 honderdsten te kort voor een 1.49, dat zou mijn eerste op zeeniveau betekenen. Maar ik was méér dan tevreden.”

Zowel op de 1500 als op de 10 000 meter moest Dijkstra tegen de winnaar van het eindklassement, Marcel Bosker, starten. Toch was het niet vanzelfsprekend de slipstream van Bosker te gebruiken: “Hij gaat net een stukje harder, die jongen rijdt World Cups, en zelfs al podium, dat is gewoon nog een stap te groot.”

Vlak rijden
Na de 1500 meter stond Dijkstra derde in het klassement. Chris Huizinga stond na drie afstanden op koers voor het zilver. Het verschil met Huizinga was niet groot, dus zag de rijder van Iskate zijn kans: “Ik wist dat ik een vlakke tien kilometer kon rijden. Chris Huizinga en ik zijn gelijkwaardige rijders. Hij is goed, sterk en snel, maar ik kan hem vlakker rijden. Van die kracht moest ik gebruik maken.”

 Op twee kilometer van het einde versnelde Marcel Bosker, maar Dijkstra liet hem niet gaan: “Ik weet dat ik gewoon vlak moet rijden, maar ik ga wel partij geven als hij versnelt.” Dijkstra eindigde in 13.24,43, wat ook een dik persoonlijk record betekende. Hij reed bijna 23 seconden sneller dan zijn vorig PR: “Daar kan je mee thuiskomen,” vertelt Dijkstra lachend.

Op dit NK allround waren veel toppers afwezig. Veel van hen bereiden zich voor op de Olympische Spelen over twee weken. Dat het toernooi zonder veel toppers werd gereden, mocht voor Dijkstra de pret niet drukken. “Ik ben juist hartstikke blij dat ze er niet zijn”, lacht hij. “Zelfs al waren ze er wel, ik heb een fantastisch toernooi gereden.”

Die goede vorm liet hij de voorbije maanden ook al zien op respectievelijk de Eindhoven Trofee en de Grunobokaal. Bij de wedstrijd in Eindhoven eindigde hij als derde in het klassement; bij de Grunobokaal wist hij zelfs de overwinning te behalen. Dijkstra heeft wel een verklaring voor dat succes: “Mijn voorseizoen verloopt altijd een beetje matig, daarna groei ik meestal door. Januari en februari zijn meestal mijn beste maanden. Ha, en dit jaar heb ik gewoon vleugels gekregen.”

Toekomst
Deze reeks van topprestaties kan een mooie toekomst in het schaatsen brengen, maar de zilveren medaillewinnaar bekijkt het van wedstrijd tot wedstrijd: “Het gaat allemaal nogal snel, de NK afstanden aan het begin van het seizoen gingen minder goed. Daar heb ik mijn lessen uit getrokken. Het OKT ging daarentegen heel goed. Daarna trainde ik gewoon door en dan presteer ik nu dit. Het kan niet meer op.”

Dit seizoen is voor de 23-jarige Dijkstra een doorbraakjaar. Vorig jaar werd hij constanter en schaatste hij harder. Dat kon hij in de zomer doortrekken waardoor hij nu een hele goede winter meemaakt. “Ik heb een grote sprong in de juiste richting gemaakt. Ik vind het heel leuk als ik weer iets win of als ik een beker krijg, dat me nog niet vaak overkomen.”

De goeie vorm van Dijkstra resulteerde eerder niet altijd in goede resultaten. Daarom zijn de prestaties van dit seizoen vrij bijzonder voor hem: “Toen ik junior was viel alles net de verkeerde kant op, en nu valt alles de goeie kant op. Ik steek er heel veel energie in, mijn trainer houdt me erg scherp. We hebben een heel goeie groep, we halen het beste uit elkaar naar boven.”

Die groep is voor Dijkstra heel belangrijk. Met onder andere Annouk van der Weijden, Louis Hollaar en Joost van Dobbenburgh zijn schaatsers uit alle afstanden vertegenwoordigd. Dat is volgens Dijkstra de sterkte van de groep: “Iedereen kan wat van elkaar leren, de dames kunnen achter de allrounders aan. De allrounders kunnen voor snelheid achter de sprinters schaatsen. Alles gaat in een opwaartse spiraal met elkaar.”

Naast de trainingsgroep is ook zijn trainer heel belangrijk in het succesverhaal. “Mijn trainer, Remmelt Eldering, heeft een belangrijke rol en we stemmen heel veel met elkaar af. We spreken elkaar dagelijks. We hoeven elkaar maar in de ogen te kijken en we weten hoe de vlag hangt. Als hij iets zegt ga ik daar blindelings op af.”

Na zijn zilveren medaille op dit NK allround is het voor Dijkstra tijd om even te genieten van zijn resultaten. Niet te lang, want de volgende maanden wil hij goeie races rijden op de Holland Cups. En misschien, heel misschien, komt hij nog in aanmerking voor het WK Allround. Door zijn tweede plaats op dit NK staat hij in principe op de reservelijst voor het WK: “We gaan door, gewoon gas geven,” lacht hij.

Voor alles over het KNP NK Allround/Sprint, klik hier!

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan