Heel Thialf veerde op toen de naam van Femke Kok voorafgaand aan de 500 meter werd aangekondigd. Het 19-jarige talent uit Nij Beets geldt als de rising star van het Nederlandse schaatsen en mocht bij haar debuut op de EK Afstanden de Nederlandse eer hoog houden. Dat deed ze met verve: met een tijd van 37,66 stal ze de harten van het publiek. "Dit had ik nooit gedacht."

Dat ze met die tijd uiteindelijk op de vierde plek belandde kon haar niet deren. Veel mooier vond ze het dat ze in een volgepakt Thialf het wereldrecord voor junioren (stond op naam van Min-Sun Kim: 37,78) fors verbeterde. "Mooier kan bijna niet", stelt Kok nog altijd met enige verbazing. "Met zo'n sterk deelnemersveld had ik nooit gedacht dat ik zo dicht op het podium zou eindigen. Nee, ik mag echt niet klagen dat ik bij mijn eerste EK vierde ben geworden."

Bij de KPN NK Afstanden twee weken geleden verraste ze vriend en vijand door met 38,14 de derde tijd te noteren. Toch had ze na afloop van de race het idee dat het harder kon. Op het EK hoopte ze daarom ook voor het eerst in haar leven onder de 38 seconden te duiken en na een snelle opening van 10,50 ging ze dat daadwerkelijk realiseren. "Ik moest wel even twee keer kijken of het klopte, maar toen dat het geval bleek, juichte ik volgens mij erg uitbundig. Ik was heel blij en verrast."

Verrast, omdat ze over de laatste bocht en het laatste rechte stuk een 'best slecht gevoel' had. "Maar dat kwam waarschijnlijk omdat ik zo'n hoge snelheid had. Dat gevoel had ik nog nooit eerder gehad", aldus Kok, wiens telefoon na afloop van de rit roodgloeiend stond. "Ik heb nog nooit zoveel berichtjes gehad als vandaag, en dat voor een vierde plek. Ik zal vanavond eens even kijken wie er allemaal een berichtje hebben gestuurd."

Bescheiden
Een dag eerder maakte Kok haar officiële debuut op de EK Afstanden. Samen met Ireen Wüst en Letitia de Jong greep ze de zilveren medaille op de teamsprint en keek ze haar ogen uit. "Vroeger keek ik naar deze meiden op tv en nu mocht ik samen met ze rijden. Dat was supercool", aldus Kok, die bescheiden blijft onder haar prestaties. "Ik hou er niet van om te zeggen: ik ben supergoed. Zo ben ik gewoon niet."

Nee, ze zal zelf niet van de daken schreeuwen dat ze een groot talent is. Dat laat ze liever aan anderen over. "Ik ben vast wel een talent, althans, veel mensen zeggen het. Ik loop er zelf niet mee te koop in ieder geval", zegt ze lachend. De jonge rijdster van RTC Noord/Fryslan hoopt over een maand haar wereldtitel bij de junioren te verdedigen, maar de grote vraag is of ze daarvoor de WK Afstanden bij de senioren gaat rijden. Die knoop hakt ze maandag definitief door.

Eén ding is zeker. Met deze vorm wil Kok dolgraag zien wat voor tijd er op de hooglandbaan in Salt Lake City mogelijk is. "Iedereen zegt dat ik erheen moet. Het lijkt mij ook heel leuk om daarheen te gaan en daarna het WK voor junioren te rijden. Ik ben natuurlijk al een keer wereldkampioen geworden dus het is niet zo dat ik hem per se nog moet winnen. Stel dat ik hem vorig jaar niet had gewonnen, had ik er anders in gestaan", aldus Kok. "Feit blijft dat het supermooi is dat ik dit als juniore allemaal mag meemaken."

De Russin Olga Fatkulina won voor het eerst de Europese titel met een winnende tijd van 37,40. De Oostenrijkse Vanessa Herzog, wereldkampioene en titelverdedigster op dit onderdeel, behaalde zilver met 37,49. De Russin Angelina Golikova pakte brons met 37,50. Letitia de Jong reed de zesde tijd (38,19). Jutta Leerdam meldde zich kort voor tijd af. Klik hier voor de volledige uitslagen. 

Door Rijcko Treep - Laatste update op 14 jan om 10:05