Tickets
Shop
Nieuws 10 jan 2020

Teamsprintvrouwen pakken zilver: 'Heel bijzonder om samen te rijden'

Terwijl ze vrijdagochtend voor het eerst samen op het ijs stonden, grepen Ireen Wüst, Letitia de Jong en Femke Kok een halve dag later de zilveren medaille op de teamsprint. De Nederlandse equipe hoefde alleen het Russische team voor zich te dulden. "Dit was het beste wat er op dit moment in zat."

Foto : Soenar Chamid

Angelina Golikova, Olga Fatkulina en Daria Kachanova zegevierden na de afvalrace over drie ronden in een tijd van 1.26,17. Oranje moest in de tweede - en tevens laatste - rit het onderspit delven (1.26,62). Bondscoach Jan Coopmans moest flink puzzelen met de opstelling toen Jutta Leerdam zich vrijdagochtend afmeldde voor het onderdeel. De jonge rijdster van Team Reggeborgh verrekte donderdag tijdens een training lichtjes haar lies. 

Dat betekende dat Ireen Wüst, die als reserve op papier stond, anderhalf uur na haar winnende 1500 meter de teamsprint mocht gaan rijden. "Ja, dat was wel even schakelen. Eerst had ik de huldiging, daarna mocht ik nog even het startschot geven van de Paulien van Deutekom Foundation en tot slot moest ik een plasje afleveren voor de dopingcontrole. Gelukkig was het allemaal goed gekomen", zei Wüst tevreden.

Het was voor de vijfvoudig olympisch kampioen de tweede teamsprint uit haar carrière en tevens de tweede keer dat ze samen met haar vriendin tegelijkertijd in actie mocht komen. "Ik vond het heel bijzonder, dit was zeker voor herhaling vatbaar", aldus Wüst. De Jong kon niets anders dan de woorden van Wüst beamen. "Dit is toch uniek, wie kan dat nou zeggen? We hebben echt goed gereden, maar er had absoluut meer ingezeten als we wat vaker samen hadden kunnen trainen."

Foto : Soenar Chamid

Speciale dag voor Kok
Ook voor de derde vrouw uit het team was het een bijzondere dag. Femke Kok, tweedejaars A-juniore, maakte haar debuut op de EK Afstanden en kreeg de taak om De Jong en Wüst op gang te trekken. Dat lukte de 19-jarige Friezin goed, ondanks een moeizame voorbereiding. "Vanochtend ging de start nog niet zo vlekkeloos", aldus de jongeling. "Ik had al wel een paar keer met Jutta getraind, zodat zij aan mijn slag kon wennen. Het was jammer dat ze niet kon rijden, maar zo was het ook prima."

Vooraf was ze nog wel een beetje nerveus, maar eenmaal op het ijs viel het haar reuze mee met de spanning. Ze werd op sleeptouw genomen door Wüst en De Jong, met wie ze van tevoren 'lekker gekletst' had. "Vroeger keek ik naar ze op televisie en nu mocht ik met ze samenrijden, dat is natuurlijk supercool! Het publiek schreeuwde ook nog eens veel harder dan op het NK. Ja, dit is een supermooie ervaring!"

Hoe ze uiteindelijk terugkeek op haar rit? "Nou, de start ging niet helemaal zoals gehoopt. Ik hoorde Ireen vlak voor de eerste bocht schreeuwen en dacht: oh shit, straks zit ze op een gaatje. Daarna hield ik me een beetje in, maar toen hoorde ik haar nog een keer schreeuwen. Ik keek op het scherm en zag dat ze op een klein gaatje zat. Toen reed ik 'netjes' door, maar niet volle bak", aldus Kok, die haar landgenoten vervolgens naar het zilver zag rijden. "Dat is wel heel mooi!"

Bij de mannen ging de overwinning niet geheel verrassend naar Rusland. De Nederlandse mannen trokken zich uit onvrede over het te krappe tijdschema terug voor dit onderdeel. Daardoor liep bondscoach Jan Coopmans met zijn formatie een vrijwel zekere medaille mis. Nederland won eerder dit seizoen de wereldbeker op de teamsprint dankzij drie keer goud in vier races. Rusland prolongeerde de titel dankzij een tijd van 1.18,92, gevolgd door Noorwegen (1.20,18) en Zwitserland (1.21,44).

Klik hier voor de volledige uitslagen. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan