Tickets
Shop
Nieuws 30 dec 2019

Wüst & De Jong opgelucht: 'Dat is blijkbaar echte liefde'

Vol spanning keek Ireen Wüst naar de laatste rit van de 1000 meter op de KPN NK Afstanden. Zelf had ze na een 'gekke en memorabele rit' de tweede tijd van het moment gerealiseerd, maar het ging Wüst niet zozeer om haar eigen uitslag. Veel belangrijker vond ze de prestatie van vriendin Letitia de Jong, die haar derde ticket van het weekend kon binnenslepen.

Foto : Soenar Chamid

Dat Wüst door haar luidkeelse aanmoedigingen zelf buiten het podium kon vallen, deerde haar even niet. "Ik had liever dat zij zich zou plaatsen dan ik", stelt een eerlijke Wüst, die zich vervolgens bijna lijkt te verontschuldigen. "Tja, dat is dan denk ik echte liefde hè? Dat heb je voor iemand over als je heel erg van diegene houdt en het die persoon heel erg gunt. Als je dan ziet dat ze alles goed doet en een hele goede tijd reed, gaan de handen wel even de lucht in."

De brul die door Thialf galmde nadat De Jong de streep passeerde was van niemand anders dan Wüst. Zij had gezien dat De Jong dankzij haar 1.14,68 de zilveren medaille had behaald achter Jutta Leerdam, die een dag eerder ook al de 500 meter wist te winnen. De rijdster van TalentNED greep tot haar eigen verbazing ook nog het brons met een tijd van 1.15,64. Het betekende dat een dolgelukkige Wüst en De Jong een klein uur na hun race samen het podium mochten betreden. 

Of ze ooit vaker samen op het podium hebben gestaan? Wüst moet er even over nadenken en zegt dan: "Misschien een keer tijdens het NK Sprint dat ik won?" Haar geheugen blijkt haar niet in de steek te hebben gelaten. Tijdens de laatste dag van het KPN NK Sprint in 2017 snelde Wüst op de tweede 1000 meter naar de overwinning en bleef ze De Jong voor. "Het is toch speciaal als je samen op het podium staat. Ja, ik heb er deze keer ook zeker van genoten."

Foto : Sander Chamid

Betonblok
Voor zowel Wüst als De Jong was de opluchting groot. Die opluchting zat hem vooral in de omstandigheden waar Wüst in haar rit mee te maken kreeg. Hoewel ze op papier een 'fantastische loting' had met Jorien ter Mors, gooide een diskwalificatie (Ter Mors stond niet stil) roet in het eten. Wüst moest zodoende in haar eentje gaan rijden en dat zorgde toch voor wat extra spanning. "Ik was er behoorlijk door van slag. Bij de derde start stond ik daarom ook als een betonblok aan de start", aldus Wüst.

De Goirlese had vorige week veel vertrouwen opgedaan door bij een trainingswedstrijd een razendsnelle 1.13,86 op de klok te zetten. Dat ze nu bijna twee seconden langzamer was, kwam vooral omdat ze haar referentiekader behoorlijk kwijt was. "Gelukkig hielp het publiek fantastisch mee, maar ik weet dat er veel meer had ingezeten. Met de vorm zit het in ieder geval wel goed, dat zal ik over twee weken dan maar laten zien", belooft ze. 

Aanmoedigingen
De Jong had het op de inrijdbaan allemaal gezien en wist dat Wüst niet optimaal gereden had. "Het was lastig om me er helemaal van af te sluiten", stelt de sprintster van Team IKO, die de knop snel moest omzetten. "Ik wist precies welke tijd ik moest rijden en die tijd was zeker niet onhaalbaar. Ik had er daarom ook wel vertrouwen in dat het ging lukken. Ja, ik ben ontzettend blij dat het me gelukt is en dat ik de maximale score heb gehaald."

De Jong en Wüst waren vooral blij dat ze niet tegen elkaar hoefden te rijden. "Dat lijkt me helemaal lastig", zijn ze het met elkaar eens. "Normaal gesproken heb je je rit gehad en valt de spanning van je af. Nu zat ik er nog middenin. Ik weet nog niet of ik het fijner vind om eerder dan Letitia te zijn of later", geeft Wüst aan. De Jong hoort de aanmoedigingen van haar vriendin vrijwel altijd: "Ik denk dat het voor haar eigen spanning wel lekker is om me aan te moedigen." Wüst onderstreept dat: "Het is voor mij de manier om de spanning kwijt te kunnen."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan