Tickets
Shop
Nieuws 10 jan 2020

Wüst verslaat Russinnen voor eerste Europese titel 1500 meter

Op de openingsdag van de ISU EK Afstanden in Heerenveen heeft Ireen Wüst de titel gepakt op de 1500 meter. Ze versloeg Evgeniia Lalenkova en Yekaterina Shikhova in de strijd om het goud. Nederlands kampioene Melissa Wijfje miste nipt het podium, Joy Beune werd zevende.

Foto : Soenar Chamid

Wüst noteerde in de achtste rit tegen haar eeuwige rivale Martina Sablikova als eerste een tijd onder de 1.55. Met 1.54,88 was ze 0,34 sneller dan Lalenkova, die tot dan toe de snelste tijd had gereden. In de twee ritten die volgden kon de concurrentie niet sneller rijden. Shikhova leek met een snelle voorlaatste ronde nog dicht in de buurt te komen, maar moest in de slotronde toch teveel tijd toegeven. 

"Ik ben hier heel erg blij mee, het is mijn eerste Europese titel en dat in een goed gevuld Thialf", glunderde Wüst bij de camera's van de NOS. "Het lijkt makkelijk, maar je moet het altijd maar doen. Hoewel het een betere rit was dan bij het NK, dacht ik in eerste instantie dat mijn tijd niet genoeg zou zijn voor goud. Mijn opening was namelijk niet goed, maar gelukkig was het uiteindelijk wel genoeg voor de titel." 

De zege van Wüst betekent haar eerste Europese afstandstitel. Twee jaar geleden in Kolomna sloeg ze het toernooi over om zich optimaal voor te kunnen bereiden op de Olympische Spelen in Pyeongchang. Op het EK in Kolomna ging Lotte van Beek er destijds vandoor met de winst. Wüst veroverde in Zuid-Korea uiteindelijk het goud op de 1500 meter, waarmee ze de eerste schaatsster ooit werd met tien olympische medailles.

Melissa Wijfje viel op de 1500 meter net buiten het podium. De kersverse Nederlands kampioene op deze afstand kwam slechts 0,11 seconden tekort voor haar eerste podiumplek op een internationaal afstandskampioenschap. "Ja, dat is zuur. Het was heel mooi geweest als ik vandaag mijn eerste EK-medaille had kunnen pakken, maar het was helaas net niet genoeg", aldus Wijfje, die snel kon relativeren. "Bij het NK won ik met vier honderdste verschil en nu verlies ik op een tiende de derde plek. Dat is topsport."

Bekijk de volledige uitslag hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan