Tickets
Shop
Nieuws 27 jan 2020

Blokhuijsen: 'Had gehoopt om dit met mijn dochter te kunnen vieren'

Hij durfde er zaterdagavond nog niet te veel over na te denken, maar zijn wens om zondagavond samen met zijn dochter een ereronde in Thialf te maken, was groot. Dat zijn wens na het gewonnen KPN NK Allround daadwerkelijk uitkwam, was voor Jan Blokhuijsen (30) dan ook een speciaal moment. "Ben hier heel dankbaar voor."

Foto : Sander Chamid

Voor Blokhuijsen was het alweer zijn derde nationale allroundtitel, maar deze was voor hem misschien wel het meest bijzonder. Nadat hij vorig seizoen een tussenjaar inlaste (Blokhuijsen ging op huwelijksreis en werd voor het eerst vader) was het de vraag of hij weer op zijn oude niveau zou kunnen terugkeren. Het eerste deel van het seizoen verliep stroef, maar na maanden 'knetterhard' werken, liet hij afgelopen weekend zien dat hij het schaatsen nog lang niet verleerd is.

Op de eerste dag stond hij na een vierde plek op de 500 meter en een eerste plek op de 5000 meter fier bovenaan het klassement en durfde hij heel voorzichtig al te dromen van de titel. "Ik zat er al over na te denken om aan het einde van de tweede dag een ereronde met mijn dochter te kunnen maken", aldus Blokhuijsen, die op zaterdag echter nog niet te veel op de zaken vooruit wilde lopen. "Je weet dat er nog twee afstanden komen en dat je scherp moet blijven." 

Op de tweede dag toonde Blokhuijsen zijn klasse door de 1500 meter te winnen, waarna hij de 10 kilometer vakkundig (13.08,63) uitreed en voor de derde keer de allroundtitel veroverde. Iets wat hij aan het begin van het seizoen niet had gedacht. "Ik had het wel durven dromen, maar dan was ik daarna ook weer snel wakker geworden. Nee, ik had het zeker niet verwacht", aldus een gelukkige Blokhuijsen, wiens succes niet is komen aanwaaien. "Ik heb er knetterhard voor gewerkt en dan is het fijn dat het zich nu uitbetaalt."

Dat hij zijn eerste prijs pakte onder toeziend oog van dochter Jackie-Noé deed hem misschien wel het meeste. "Het is heel speciaal om dit met m'n dochter te kunnen vieren. Ik had gehoopt dat ik dit zou mogen doen, dus daar ben ik heel dankbaar voor." Volgens Blokhuijsen was haar aanwezigheid misschien wel een voordeel. "Je bent gespannen omdat je moet presteren, maar als je dan die kleine op de tribune ziet, moet je gewoon lachen en relativeer je meteen."

De onttroonde titelhouder Douwe de Vries won de 10.000 meter met een tijd van 13.05,65. Hij eindigde als derde in de vierkamp. Marcel Bosker, die de derde tijd reed op de 10 kilometer (13.11,18), pakte zilver in het eindklassement. Patrick Roest en Sven Kramer hadden zich al verzekerd van een startbewijs voor het WK allround. Beiden sloegen het NK over.

klik hier voor de volledige uitslagen


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan