Tickets
Shop
Nieuws 25 jan 2020

Blokhuijsen: 'Lang geleden dat ik dit niveau heb gehaald'

Na de eerste dag van het KPN NK Allround is Jan Blokhuijsen de trotse koploper van van het klassement. De tweevoudig kampioen pakte zijn voorsprong op de 5000 meter en eindigde als vierde op de 500 meter. Voor de 30-jarige rijder van Team IKO is het een stap in de goede richting. "Het is fijn dat al het harde werk zich uitbetaalt."

Foto : Sander Chamid

Op de 500 meter eindigde je met een tijd van 36,47 als vierde en hield je onder meer Marcel Bosker en Douwe de Vries achter je. Hoe kijk je terug op die race?
"Het is natuurlijk mooi dat ik tijd op ze pak, maar ik weet dat ik sneller kan. Ik had het liefst net als Thomas Geerdinck (die met 35,50 een kampioenschapsrecord noteerde) een 35'er willen rijden, maar daarvoor zaten er nog te veel schoonheidsfoutjes in mijn 500 meter. Die fijne coördinatie is iets waarvan je merkt dat het helemaal weg was toen ik weer begon. Dat heeft gewoon nog even tijd nodig."

Op de 5000 meter leverde je een geweldige battle tegen Bosker die jij uiteindelijk in je voordeel besliste (6.18,02 om 6.18,32). Daarmee nam je tevens de leidende positie in het klassement over. Hoe is het voor jou om weer eens bovenaan te staan? 
"Ha, dat was inderdaad alweer even geleden, dus dat voelt zeker goed! Het was jammer dat ik een aantal misslagen had, want anders had ik nog wel 6.17 kunnen rijden. Toch ben ik hartstikke tevreden met de progressie die ik boek. Het is een tijd geleden dat ik dit niveau heb gehaald en dat hoop ik nu door te trekken."

Wat heb jij de afgelopen weken gedaan om hier zo goed mogelijk aan de start te staan?
"Ik heb veel in Nederland getraind, omdat het voor mij belangrijk is om de basis terug te krijgen en elke week weer een stapje fitter te worden. Het is fijn om te zien dat al die rondjes op het ijs zijn vruchten afwerpen. Daarnaast moet ik mijn vrouw ook bedanken, aangezien zij de laatste tijd bijna alles heeft gedaan voor Jackie-Noé. Het is voor mij heel prettig dat ik goeie nachten kon draaien en zo helemaal voor de sport kon leven. Dat is soms best moeilijk, want je wil ook gewoon je steentje bijdragen. Ze zaten vandaag allebei op de tribune en dat gaf me heel veel energie en kracht."

Hoe ver ben je nu in je progressie?
"Ik ben er nog niet, want met 6.18 heb je natuurlijk nog niks. Dat ik in dit veld - met Marcel en Douwe - heb gewonnen, betekent wel dat ik op de goede weg ben. Het is altijd afwachten hoe snel het gaat na een jaar waarin je eruit bent, maar ik ben heel blij dat ik naar mijn oude niveau aan het groeien ben. Ik heb er de afgelopen maanden echt kneiterhard voor gewerkt en dan is het fijn om te zien dat het zich nu uitbetaalt."

Gaat de strijd om het laatste WK-ticket tussen jou, Marcel en Douwe?
"Ja, als je kijkt naar de afgelopen jaren, zijn dat inderdaad de grootste kanshebbers. Het zou heel mooi zijn om die titel te winnen, maar ik wil vooral heel graag naar het WK in Hamar toe. Maar goed, laten we maar niet op de zaken vooruitlopen. Het is leuk dat ik vandaag een goede dag heb gereden, maar ik moet er morgen weer voor strijden."


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan