Tickets
Shop
Nieuws 01 okt 2019

Blokhuijsen: 'Samen met de kleine naar de Spelen'

Na een jaar van afwezigheid kan Jan Blokhuijsen niet wachten om zijn grote passie weer fulltime te beoefenen. De 30-jarige Noord-Hollander, die in januari voor het eerst vader werd, is klaar voor een nieuwe en tevens laatste schaatsuitdaging in zijn carrière. "Ik wil nog één olympische cyclus draaien."

Deze uitdaging gaat hij in ieder geval komend jaar aan bij Team IKO, de ploeg waar hij sinds november bij is aangesloten. Hoewel hij meerdere maatschappelijke aanbiedingen heeft gehad, heeft Blokhuijsen voor minimaal één seizoen getekend, met de intentie om tot de Spelen bij het team te blijven. "Ik ben sporter in hart en nieren en er is niets mooiers dan fulltime te kunnen schaatsen."

Na een tussenjaar (Blokhuijsen trad in april in het huwelijksbootje, ging vervolgens op huwelijksreis naar Australië en werd in januari vader) merkt hij dat hij frisser en hongeriger is teruggekomen. Hij is er tevens van overtuigd dat hij zijn oude niveau weer kan halen. "Als ik ervoor ga, weet ik dat ik het in me heb om met de top mee te draaien, dat heb ik de laatste tien jaar wel bewezen", aldus de Europees kampioen allround van 2014. "Natuurlijk moet ik nog wel even finetunen en ritme opdoen, maar vooralsnog gaat het al heel lekker en rijd ik goede testen."

Foto : Soenar Chamid

Olympische Spelen
Zijn plan is om nog één olympische cyclus te draaien en er na de Olympische Spelen van Peking de brui aan te geven. Na de enigszins teleurstellend verlopen Spelen in Pyeongchang is hij gebrand om in Peking het beste uit zichzelf te halen. "Ik had de pech dat ik na het OKT een longontsteking kreeg en ziek naar Zuid-Korea ging. Ik reed wel een goede race, maar was niet fit genoeg om echt door te rijden. Ik had toen wel voor mezelf besloten dat ik mijn olympische carrière zo niet wilde afsluiten", aldus Blokhuijsen, die nog een extra motivatie heeft om door te gaan.

"Zoals gezegd ben ik vader geworden en wat is er nou mooier om mijn vrouw en dochter samen op de tribune te hebben zitten? Ik wil gewoon heel graag dat die kleine mij ziet schaatsen en mede daardoor wil ik er nog drie jaar lang alles voor aan de kant zetten. Ik heb bovendien het gevoel dat mijn lichaam daar klaar voor is. Of ik niet bang ben voor mijn plekje in het ploegenachtervolgingstreintje? Ik moet eerst laten zien dat ik weer niveau heb en dan hoop ik mijn kwaliteiten te laten zien. Ik ga zeker mijn best doen om erbij te komen."

Dat doet hij dus bij Team IKO, de ploeg waar hij zich sinds november bij heeft aangesloten. De gebroeders Ten Hove benaderden Blokhuijsen vorig jaar met de vraag of hij zijn conditie bij hen op peil wilde houden en of hij met zijn ervaring de jonkies wegwijs wilde maken. "Ik vind het hartstikke leuk om met talenten te werken en mijn kennis te delen. Vroeger was ik zelf een broekie en nu heb ik met mijn 30 jaar veel ervaring opgedaan. Deze groep heeft veel potentie en ik zie het niveau elke maand omhoog gaan."

Lachebekje
In de missie om nog drie jaar topsport te bedrijven, kan hij in ieder geval rekenen op de steun van zijn vrouw en dochtertje. Sinds de komst van Jackie-Noé leeft Blokhuijsen in een heel ander ritme en maakt hij minder slaapuren. Nu hij daar inmiddels aan gewend is, geniet hij elke dag met volle teugen. "Het is geweldig! Ze is er altijd en geeft zoveel positiviteit. Als ik terugkom van trainen, kan ik niet wachten om haar te zien. Soms heb je een pittig nachtje en moet je er een paar keer uit, maar als je haar dan weer ziet lachen in haar bedje, is het meteen weer goed. Ze is echt een lachebekje."

Toen hij zijn dochter voor het eerst in zijn armen hield, was hij op slag verliefd. "Je kunt je er niks bij voorstellen, het overkomt je. Het is gek hoe vertrouwd zoiets gelijk voelt. Of nouja, het is je eigen vlees en bloed, dus zo gek is het ook weer niet", stelt de allrounder, die denkt dat het opvoeden alleen maar leuker gaat worden. "Hoe ouder ze wordt, hoe meer interactie je krijgt. Ik vind het leuk om dingen met haar te doen en lekker gek te doen. Misschien word ik over een paar jaar wel een K3-papa", vertelt hij lachend.

Jackie-Noé is niet alleen een lachebekje, maar volgens haar vader ook een pittige en ondeugende meid. Gelukkig voor Blokhuijsen is zijn vrouw goed in het consequent zijn. Zelf probeert hij in alles het goede voorbeeld te geven en denkt hij veel meer over dingen na. "Als ik vijf uur moet fietsen, moet ik dat wel laten weten. Vroeger kwam ik na een training vaak alleen thuis, maar nu moet je rekening houden met je gezin. Ja, het is prachtig om allemaal te ervaren!"


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan