Tickets
Shop
Nieuws 27 feb 2020

Ter Mors: 'Het is zeker al een overwinning dat ik hier sta'

Met een hoop vraagtekens staat Jorien ter Mors komend weekend voor de vierde keer in haar carrière aan de start van het WK Sprint. Hoewel de echte topvorm ontbreekt, heeft de 30-jarige Enschedese het idee dat ze in het Vikingschip in Hamar weer iets moois kan laten zien, mits alle puzzelstukjes in elkaar vallen. "Ik hoop mijn seizoen met een positief gevoel af te kunnen sluiten."

Foto : International Skating Union

Een beetje positiviteit kan Ter Mors na een bewogen seizoen goed gebruiken. Sinds ze na een lang revalidatietraject terugkeerde van een knieoperatie waren de prestaties van Ter Mors wisselvallig, met een 'up' in november bij het World Cup Kwalificatietoernooi en een 'grote down' in december bij de KPN NK Afstanden. Twee matige races een diskwalificatie op de 1000 meter leidden ertoe dat de rijdster van Team IKO plaatsing voor de WK Afstanden in Salt Lake City misliep. 

"Of ik na het NK in een diep dal heb gezeten? Nee, dat niet, ik ben vanaf de World Cup in Nur-Sultan gewoon te lang ziek geweest en daarnaast zat er privé ook te veel ruis op de lijn. Daarbij moet je niet vergeten dat een revalidatiejaar niet in de koude kleren gaat zitten", stelt Ter Mors tijdens het persmoment voorafgaand aan het WK. "Je moet stap voor stap vooruitkijken en dat is wat ik vanaf het NK heb gedaan. Dat ik snel de knop om heb kunnen zetten, is iets waar ik redelijk goed in ben geworden door de jaren heen. Het liefst wil je die ervaring natuurlijk niet, maar nu kon ik er mijn voordeel mee doen."

Ter Mors maakte na de NK Afstanden haar hoofd leeg op Gran Canaria en keerde vervolgens met goede moed terug naar Nederland, waar ze op het KPN NK Sprint het laatste startbewijs voor het WK Sprint hoopte te bemachtigen. Met vier constante ritten moest ze weliswaar Letitia de Jong voor zich dulden, maar omdat De Jong al verzekerd was van het WK ging het laatste ticket naar Ter Mors. "Ik ben wel blij dat ik weer op een WK sta", zegt Ter Mors in het Scandic Hotel in Hamar. "Als ik terugkijk naar de afgelopen tijd, heb ik zoveel dingen níet kunnen doen. Dan is het zeker een overwinning dat ik hier al sta."

Topvorm
Zonder jetlag heeft Ter Mors zich de afgelopen weken in alle rust kunnen voorbereiden op het laatste toernooi van haar seizoen. Voordat ze maandag met het vliegtuig naar Noorwegen vertrok, tankte ze de afgelopen weken in Nederland vertrouwen bij een tweetal trainingswedstrijden. Zo zette ze bij de Rabo Holland Cup in Alkmaar twee baanrecords op haar naam en reed ze bij een trainingswedstrijd in Heerenveen een lage 38'er op de 500 meter. "Het is fijn dat die wedstrijden goed gingen, maar ik had liever goed gereden op het NK. Dan had ik me waarschijnlijk wat sneller kunnen opkrabbelen."

Wat ze nu van het mondiale sprintvierkamp kan verwachten, durft ze niet te zeggen. Het zal vooral afhangen van haar knie, die nog altijd geen stabiele factor is. "Ik merk dat het steeds beter gaat, maar daardoor verandert de spiergroei in mijn rechterbeen continu en is de timing op het ijs steeds net iets anders", aldus Ter Mors, die naar eigen zeggen weer goed in haar vel zit. "Dat is voor mij misschien wel het belangrijkst. Ik heb zeker niet de topvorm die ik zou willen hebben op een WK, maar als alle kleine dingetjes op zijn plek vallen, kan ik zeker iets moois laten zien."

Maar wat dat voor 'moois' is, blijft gissen voor Ter Mors. Een wereldtitel zit er volgens haar dit jaar naar alle waarschijnlijkheid niet in, maar de wereldkampioene uit 2018 sluit niet uit dat ze in de toekomst nog een keer tot zo'n unieke prestatie in staat is. "Het moeilijke is wel dat de concurrentie op de 1000 meter groter is geworden. Waar ik een paar jaar geleden nog veel tijd kon pakken op de 1000 meter, zie je nu steeds meer vrouwen op beide afstanden goed rijden. Uiteindelijk ligt de focus bij mij echter op de individuele afstanden en niet per se op een WK Sprint."

Lees hier meer over het WK Sprint en WK Allround.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan