Tickets
Shop
Nieuws 27 dec 2019

Niet fitte Ter Mors: ‘Wist dat dit eraan zat te komen’

Begin november spande Jorien ter Mors in Thialf nog de kroon. Drie uit drie scoorde de oud-shorttrackster op het World Cup kwalificatietoernooi, waarmee ze haar terugkeer aan de top na een jaar blessureleed meteen glans gaf. Tijdens de KPN NK Afstanden bijna twee maanden later staat ze er weer heel anders voor. Na een teleurstellende tiende plaats op de 1500 meter geeft ze het eerlijk toe: ze is niet fit.

Foto : Margarita Bouma

Ziek voelt Ter Mors zich echter niet. “Dat is ook het frustrerende. Er is niets te zien in de onderzoeken. Geen koorts, verkoudheid of wat dan ook. Het maakt het moeilijk, omdat je niet de vinger erop kunt leggen.” De rijdster van Team IKO had nog de snelste opening van het veld, maar moest haar inspanning in de laatste ronde bekopen. “Ik merk dat ik veel snelheid in de benen heb. De temporondjes gaan ook heel goed, maar het moet niet veel langer duren dan 400 meter.”

Knokken
Al tijdens de wereldbekercyclus voelde ze dat het niet helemaal lekker zat. In Minsk stond ze nog op het podium van de 1000 meter, in Nur-Sultan (het oude Astana) meldde ze zich in de loop van het weekend af. Na een veertiende plek op de 500 meter en een achtste notering op de 1000 sloeg ze de 1500 meter over. “Ik heb veel meegemaakt afgelopen jaar en dat blijft af en toe wel terugkomen. Je hebt soms niet in de hand wat er door je hoofd spookt”, zei ze toen bij de NOS.

Ter Mors stond dan ook zonder al te hoge verwachtingen aan de start van de KPN NK Afstanden. “Ik wist wel een klein beetje dat dit eraan zat te komen”, vertelt ze. “Je knokt heel hard om er te staan en je probeert bij jezelf de beste vorm nog naar voren te toveren of in je hoofd te doen alsof er niets aan de hand is. Maar ja, ik verzuur gewoon heel snel. Na één rondje is het al klaar.”

Herstellen
Met een tegensputterend lijf hoopt Ter Mors dat het de komende dagen op de 500 en 1000 meter beter gaat. De kortere afstanden zouden haar met haar huidige conditie beter moeten liggen. “Ik ga zeker niet nu al opgeven”, houdt ze de hoop vast. “Morgen is het gelukkig maar een rondje en overmorgen twee, dus misschien valt dat beter in de smaak. Ik denk dat ik het gewoon per dag bekijk en dan zien we wel waar we uiteindelijk eindigen.”

De nieuwe dag brengt haar nieuwe kansen. Zaterdag staat de 500 meter op het programma, de afstand die ze tijdens het World Cup kwalificatietoernooi nog met bijna drie tienden voorsprong won. Na de zware inspanning van de 1500 meter van vrijdag is het voor Ter Mors belangrijk om op tijd te herstellen. Of dat gaat lukken? “Dat gaan we uitvinden vanavond”, lacht ze. “Ik heb bewust na Astana geen races meer gereden, om diezelfde reden dat het fysiek niet zo goed gaat. Ik weet niet hoe hard deze erin klapt. Ik hoop niet te.”

Mocht het herstel tegenvallen zal ze terug proberen te vallen op haar uitstekende techniek. “Je kunt wel blijven hangen in de gedachte dat het niet gaat, maar daar wordt het uiteindelijk niet beter van. Ik rijd technisch goed, dus ik heb me voorgenomen daaraan vast te houden. Maar als je lichaam je niet meer geeft, kun je er niet veel meer van maken.”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan