Een dag na de uitputtingsslag op de 5 kilometer mogen de langeafstandsspecialisten meteen weer aan de bak. Op de tweede dag van de WK Afstanden in Salt Lake City staat de 10 kilometer op het programma, waarin Jorrit Bergsma zijn titel hoopt te prolongeren. Welke afstanden worden er nog meer verreden?

De tweede dag begint met de 10 kilometer en wordt gevolgd door de ploegenachtervolging voor vrouwen. Daarna, vanaf 00.30 uur Nederlandse tijd, komen zowel de mannen als de vrouwen in actie op de 500 meter.

Maar eerst dus de 10 kilometer om 22.00 uur Nederlandse tijd. Voor Patrick Roest betekent het dat hij een dag na zijn teleurstellende rit de kans krijgt om zich te revancheren. Roest reed op de afstand waar hij dit seizoen nog geen wedstrijd op had verloren de vierde tijd en werd even later gediskwalificeerd omdat hij geen armband droeg. Roest rijdt in de zesde en laatste rit tegen Ted-Jan Bloemen, die donderdag op de 5 kilometer zijn eerste wereldtitel veroverde.

Jorrit Bergsma, de andere Nederlander op de 10 kilometer, hoopt zijn wereldtitel op de langste afstand te verdedigen. De Fries van Team easyJet komt in de derde rit in actie tegen de Nieuw-Zeelander Peter Michael. Een andere kanshebber op de titel is Graeme Fish. De jonge Canadees eindigde donderdag al als derde op de 5 kilometer en moet het doorgaans hebben van zijn 10 kilometer. Hij neemt het in de vijfde rit op tegen Davide Ghiotto.

500 meter
Jan Smeekens komt als eerste Nederlander in actie op de 500 meter. De Raaltenaar treft in de eerste rit Artiom Chaban uit Wit-Rusland. In de zevende en achtste rit komen respectievelijk Kai Verbij en Dai Dai N'tab, beiden wereldkampioen teamsprint, in actie. Verbij treft Alex Boisvert-Lacroix en N'tab Roman Krech. Wereldrecordhouder Pavel Kulizhnikov staat in de vierde rit aan de start, terwijl de andere twee Russen, Viktor Mushtakov en Ruslan Murashov, in de voorlaatste rit rijden. Yuma Murakami rijdt in de laatste rit tegen Joon-Ho Kim.

Bij de vrouwen rijdt debutante Femke Kok in de tweede rit tegen Hyun-Yung Kim. De jonge Friezin pakte donderdag in een wereldrecord goud op de teamsprint en reed een paar weken geleden verrassend naar de vierde plek op de EK Afstanden. Letitia de Jong (rit 4) en Jutta Leerdam (rit 5), samen met Kok wereldkampioen op de teamsprint, nemen het respectievelijk op tegen Erin Jackson en Heather Mclean.

De strijd om het goud lijkt pas in de laatste ritten worden te beslist. In rit tien strijden Brittany Bowe en Nao Kodaira tegen elkaar, in rit elf Vanessa Herzog en Daria Kachanova en in de laatste rit Olga Fatkulina en Angelina Golikova. Herzog is de regerend wereldkampioene en Kodaira de wereldrecordhoudster. De Japanse staat tevens bovenaan in het wereldbekerklassement over 500 meter en heeft al haar zinnen gezet op de wereldtitel.

Bij de ploegenachtervolging voor vrouwen treffen de Nederlandse vrouwen (Antoinette de Jong, Ireen Wüst en Melissa Wijfje) in de laatste rit de Canadese vrouwen (Valerie Maltais, Isabelle Weidemann en Ivanie Blondin). Deze twee teams zullen dan exact weten welke tijd ze moeten rijden om de gouden medaille te pakken, aangezien titelfavoriet Japan in de voorlaatste rit start. Japan was vorig jaar de beste van de wereld, maar Nederland liet een paar weken geleden zien dat ze met goud op de EK Afstanden ook bij de titelkandidaten horen.

Bekijk hier de volledige loting van dag twee.