Tickets
Shop
Nieuws 08 feb 2019

Beune, Wüst en De Jong: 'Dit smaakt naar meer'

De Japanse dames hebben voor de tweede keer in de geschiedenis de wereldtitel gepakt op de ploegenachtervolging. De olympisch kampioenen versloegen de Nederlandse dames in de slotronden. Het verschil aan de streep bedroeg 0,42 seconde. "We zijn al twee jaar niet meer zo dichtbij geweest."

Foto : Soenar Chamid

Het Nederlandse team, dat met Joy Beune, Antoinette de Jong en Ireen Wüst vanochtend voor het eerst met elkaar trainde, reed een scherpe tijd. De Japanse dames, met de olympische ploeg bestaande uit Nana Takagi, Miho Takagi en Ayano Sato, kwam daar in de slotrit nog onder. De Russische dames kwamen uit op plek drie. 

Ireen Wüst, de meest ervaren rijdster uit de ploeg, kon niet rouwen om de nederlaag. "We hebben het uitstekend gedaan. De Japanse vrouwen zijn sowieso al wereldklasse, rijden alle trainingen in elkaars slag en alle wedstrijden samen", lichtte ze toe. "Voor ons is het toch een beetje aftasten, maar ik denk dat we hier trots op kunnen zijn." 

Dat gold ook voor Beune, die haar debuut maakte op een WK en meteen een medaille mee naar huis nam. De 19-jarige rijdster van Team Jumbo-Visma stond voorafgaand aan de race te trillen van de zenuwen, maar hield op het ijs prima stand. "Ze zeiden tegen me: 'Rustig ademhalen en dan komt het wel goed'. Ik vond het supergaaf om met Antoinette en Ireen te rijden en hoop dat de komende jaren te mogen blijven doen. Ja, dit smaakt echt naar meer", glunderde Beune.

Foto : Margarita Bouma

Beune hoorde na het NK al dat de kans aanwezig was dat ze tijdens het WK de team pursuit zou mogen rijden. Het definitieve bericht kreeg ze na de World Cup in Hamar, waar ze tevens haar eerste wereldbekermedaille veroverde. "Toen dacht ik: yes en ben ik meteen naar Inzell afgereisd. Nu sta ik hier met deze om m'n nek", wijst een trotse Beune naar haar zilveren plak. 

Als het aan de dames ligt, wordt er de komende jaren meer op dit onderdeel getraind. Hoewel Wüst (Team TalentNED) en De Jong en Beune (Team Jumbo-Visma) niet in dezelfde teams zitten, hopen ze dat er met passen en meten ruimte wordt gemaakt voor een gezamenlijke training. "Ook al is het maar één keer in de week", aldus de jongste van het stel. "Ik weet wel hoe Antoinette rijdt, maar heb geen idee hoe Ireen rijdt. Je moet zoeken wat voor slag de ander rijdt. Dat zijn kleine dingetjes waar je op kan winnen. Als we vaker trainen, kunnen we de volgende keer echt goud winnen."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan