Tickets
Shop
Nieuws 16 feb 2020

Knegt bekroont rentree met medaille: 'Een hele mooie opsteker'

Voor Sjinkie Knegt had de terugkeer in het internationale circuit niet beter kunnen eindigen. De 30-jarige Fries pakte samen met Daan Breeuwsma, Sven Roes en Itzhak de Laat de zilveren medaille op de relay en kon na afloop van het weekend een glimlach niet onderdrukken. "Dit is een hele mooie opsteker."

Foto : International Skating Union

De relaymedaille was voor de rijder uit Bantega een 'fantastische' afsluiter van het weekend. Waar hij vrijdag al zijn eerste meters maakte in de relay, liet hij zaterdag zien het shorttracken ook individueel nog niet verleerd te zijn. Met een paar ouderwetse inhaalmanoeuvres kreeg hij het publiek in Dordrecht op de banken en zegevierde hij in de B-finale van de 1500 meter. "Ik had mezelf en Jeroen (Otter, bondscoach, red) behoorlijk verbaasd dat ik mee kon met de jongens", zei hij daar zaterdag over.

Een dag later zette Knegt een uitroepteken achter zijn succesvolle rentree door zowel individueel als in de relay zijn kunstjes te vertonen. Op de 1000 meter schopte hij het tot de halve finale, maar daarin moest hij een alles-of-niets actie bekopen met een penalty. "Ik was het niet helemaal eens met de straf, maar dat maakt nu verder niets meer uit. Ik was dicht bij een finaleplek en dat stemt me tevreden", aldus Knegt.

Relay
Een paar uur na zijn 1000 meter stond Knegt aan de start van de relay, samen met goede vriend Daan Breeuwsma, Sven Roes en Itzhak de Laat. De race begon rustig en de Nederlanders keken het vanaf de vierde plek zonder problemen aan. Na een valpartij van Zuid-Korea schoof Oranje een plekje op en met nog twee beurten te gaan voelde Knegt zich nog goed. "Als het rustig begint, houd ik het makkelijk vol. Op het eind dacht ik bij mezelf: als ik de baan inkom, ga ik nog twee keer volle bak."

Dat deed Knegt. Vanaf de tweede plaats toonde hij, met nog tien ronden te gaan, zijn klasse. Na een versnelling in de bocht passeerde hij het Canadese team en leek Nederland zelfs even af te stevenen op goud. Roes, de jongste van het stel, moest de koppositie afstaan, waarna Knegt onder luid gejuich van het uitzinnige publiek in de uitverkochte Sportboulevard Nederland op de eerste stek terugbracht.

Breeuwsma zag vervolgens de ervaren Canadees Charles Hamelin langs zich heen gaan, waardoor De Laat in de laatste rondes vanaf de tweede plek alsnog het goud moest proberen binnen te halen. Het lukte de bronzen medaillewinnaar van de eerste 1000 meter net niet, maar met een zilveren medaille kon de Nederlandse ploeg zeker leven. "Als je terug kan komen met een medaille op de relay is dat natuurlijk fantastisch", glunderde Knegt.

Foto : International Skating Union

WK-selectie
"Dat is wat onze sport zo mooi maakt. Eerst strijd je alleen om de medailles en tien minuten later moet je het met z'n vieren doen. Als dat dan lukt, is dat alleen maar mooi", vervolgde de Fries, die voorafgaand aan het weekend stiekem al hoopte op een medaille. "Als je wordt opgesteld is een medaille altijd mogelijk, want we hebben een goed team. Ik mocht gelukkig drie keer starten en heb drie keer laten zien wat ik waard ben."

Of hij zich door middel van zijn prestaties van het afgelopen weekend heeft verzekerd van een plekje in de WK-selectie, durft hij niet te zeggen. Jeroen Otter verklapte zaterdag al dat de kans groot was dat Knegt halverwege maart mee gaat naar Seoul, maar de pupil had nog niets van zijn coach vernomen. Voor hem was het vooral belangrijk dat hij zich weer kon mengen met de internationale top. "Ik had niet verwacht dat ik al zo dicht bij finaleplekken had kunnen zijn. Dat vond ik heel bijzonder", aldus Knegt.

De komende dagen geeft hij zijn lichaam welverdiende rust. "Het lijf voelt wel goed. Het jeukt nu enorm, maar dat is altijd na een hele zware inspanning. Het is afwachten hoe het de komende dagen verteert. Eén ding weet ik zeker: als ik weer 100 procent ben, ga ik nog veel harder."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan