Tickets
Shop
Nieuws 27 feb 2020

Antoinette de Jong: 'Moet hier wel nog kleur geven aan mijn seizoen'

Een verschrikkelijk groot gat zat er volgens Antoinette de Jong in haar schaatsseizoen. De Friezin plaatste zich eind december op de KPN NK Afstanden niet individueel voor de EK en WK en moest genoegen nemen met twee keer een optreden op de ploegenachtervolging. Het was een bittere pil voor de ambitieuze schaatsster, die komend weekend eindelijk haar volgende grote afspraak heeft: het WK Allround. Ze kan haast niet wachten. "Het is heel fijn om hier weer aan de start te staan."

Foto : Soenar Chamid

Ontspannen doet de 24-jarige schaatsster haar verhaal aan de vooravond van het laatste grote titeltoernooi van het seizoen, ondanks dat het WK haar eerste en laatste kans is om zich dit seizoen nog te laten zien op wereldniveau. Na een goed kwalificatietoernooi aan het begin van het seizoen kwakkelde de allroundster namelijk in de wereldbekers met haar vorm. Ze was kritisch op haar eigen rijden en stak dat ook niet onder stoelen of banken. Bij de EK Afstanden en KPN NK Allround deed ze weer een beetje vertrouwen op. "Ik mag trots op mezelf zijn", sprak ze eind vorige maand.

Met een paar hoopgevende resultaten op zak reisde ze af naar Noord-Amerika, waar ze tijdens de WK Afstanden gedwongen was om van een afstandje toe te kijken. In Calgary reed ze dan nog wel persoonlijke records op de 1500 en 3000 meter, toch moest ze in die weken door een zure appel heen bijten. Het viel haar zwaar om te zien hoe andere schaatssters op haar favoriete afstanden de wereldkampioenschappen mochten rijden. In de dagen die ze na haar optreden met Melissa Wijfje en Ireen Wüst op de ploegenachtervolging nog moest overbruggen vermeed ze dan ook de ijsbaan en trok ze de bergen in. 

De Jong op het ijs in Salt Lake City | Foto : Soenar Chamid

Jetlag
"Dat toernooi kostte me veel energie", blikt ze terug. "Je kunt eigenlijk beter een complete vierkamp rijden dan ergens aanwezig zijn als reserve. Vooral als je op een baan bent als Salt Lake City. Als je daar niet mag rijden terwijl je er wel bent, dan is dat frustrerend. Je wilt zó graag, maar het mag niet." De Jong benutte de extra tijd maar om te trainen. In Nederland was het weer deze maand niet bepaald optimaal om buiten te fietsen, in de Verenigde Staten reed ze in droge omstandigheden en onder het genot van een zonnetje.

Direct na het toernooi vloog De Jong terug naar Nederland, om al snel weer door te reizen naar Hamar. "Het is wel fijn om iets langer de tijd te hebben, want ik heb nog steeds last van een jetlag. In de ochtend ben ik wat vermoeider en moeten er twee espresso's in voordat ik er wel weer ben. 's Avonds is het gewoon liggen en wachten tot je in slaap valt." Ondanks dat kleine ongemak voelt ze zich goed, fitter dan normaal misschien zelfs wel.

"Vorig jaar op dit moment in het seizoen was ik al helemaal klaar. Je bent zoveel aan het reizen, rijdt zoveel wedstrijden. Waar haal je dan je energie nog vandaan?", stelt ze een retorische vraag. "Als je het zo bekijkt heeft het ook wel weer zijn voordelen dat ik niet vier afstanden heb gereden op de WK. Mentaal heeft het wel veel energie gekost, maar fysiek voel ik me nu een stuk beter."

Favoriet
Is De Jong door haar langere wedstrijdloze periode misschien wel de favoriete voor de wereldtitel? Zelf wil ze nog geen klassering uitspreken waarmee ze na het toernooi tevreden is. "We gaan het zien", gooit ze er een dooddoener uit. "Ik ga altijd voor het hoogst haalbare en we zullen na de eerste dag weten wat dat is." De zenuwen zijn in ieder geval nog niet heel hoog opgelopen. Haar toernooi begint dan ook pas zaterdag met de 500 en 3000 meter. "Die wedstrijdspanning komt later. Ik kan me wel druk gaan maken, maar dat heeft nog niet zoveel zin. Ik houd mezelf rustig en dat gaat tot nu toe best goed."

Toch voelt ze ook wel dat het dit weekend moet gebeuren. "Ik moet hier wel nog kleur geven aan mijn seizoen. Het is voor mij wel een rotseizoen geweest. Ook al voel je je nog zo goed, je moet wel hard schaatsen. Ik heb hier echt naartoe gewerkt, dus dit is wel het moment dat ik het moet laten zien." In een uitverkocht Vikingskipet zal de ambiance in Hamar er in ieder geval wel naar zijn. "Er zit wel een beetje historie hier en de mensen vinden het fantastisch. Ik vind het mooi om hier te zijn en heb er zin in om te gaan rijden."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan