Tickets
Shop
Nieuws 25 jan 2020

De Jong neemt overtuigend de leiding op NK Allround

Antoinette de Jong heeft goede zaken gedaan op het KPN NK Allround. De 24-jarige rijdster van Team Jumbo-Visma won de 500 en 3000 meter en staat na de eerste dag bovenaan in het klassement. Melissa Wijfje volgt op de tweede plek.

Foto : Soenar Chamid

Op de 500 meter snelde De Jong naar 38,95 en bleef ze Wijfje, die met 39,17 een persoonlijk record noteerde, voor. Joy Beune eindigde met 39,43 op de derde stek. Carlijn Achtereekte, de winnares van vorig jaar, gaf meer dan een seconde toe op De Jong. De rijdster van Team Jumbo-Visma klokte 40,15.

Op de 3000 meter liet De Jong haar klasse opnieuw zien. Met een tijd van 4.00,66 was ze twee seconden sneller dan de regerend Nederlands kampioene Carlijn Achtereekte en Wijfje. Esmee Visser, die een weekje niet op het ijs heeft gestaan, reed niet haar beste 3000 meter en meldde zich na twee afstanden af voor de rest van het toernooi.

"Het is een goed begin. Op de 500 moet ik echt hard rijden om een goed toernooi neer te zetten. Omdat ik weet dat Esmee de vijf kilometer heel hard kan rijden. Hier moest ik het verschil pakken", luidt het tevreden. Tijdens de KPN NK Afstanden van vorige maand stond De Jong er anders bij, de rijdster van Team Jumbo-Visma wist zich toen niet te plaatsen voor de individuele afstanden. "Had ik dit maar vorige maand gedaan", luidt het dan ook. "Daarom wilde ik ook laten zien dat ik het kan. En wat is er dan leuker om hier het NK Allround te rijden?"

Bij de NK Allround is nog één ticket te verdienen voor het WK Allround eind februari in Hamar. De Jong is hiervoor al geplaatst. Ook Ireen Wüst, die dit weekeinde in Thialf meedoet aan het NK Sprint, heeft voor de wereldtitelstrijd in Noorwegen al een startbewijs op zak. Indien De Jong voor de tweede keer in haar loopbaan de Nederlandse allroundtitel verovert, gaat het derde en laatste WK-ticket naar de nummer twee van het eindklassement.

Klik hier voor de volledige uitslagen


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan