Tickets
Shop
Nieuws 07 dec 2020

Nog geen streep door marathonwedstrijden Weissensee

Hoewel alle toertochten op de Weissensee al in een vroeg stadium werden afgelast, is dat voor de wedstrijden op het Oostenrijkse bergmeer nog altijd niet het geval. "Alle opties liggen nog open en we houden nauwlettend de ontwikkelingen rond het coronavirus in de gaten, maar vooralsnog gaan we door met de voorbereidingen", aldus organisator Toine Doreleijers. "Hierin werken we als Stichting Alternatieve Elfstedentochten nauw samen met de KNSB."

Foto : Vincent Riemersma

Normaal gesproken waren alle voorbereidingen voor de toertochten en de wedstrijden nu al in volle gang geweest voor de 21e editie van het evenement. Nu is echter alles anders. Hoewel de hoop nog niet is opgegeven rond de wedstrijden in Oostenrijk lijkt de kans echter toch gering dat de wedstrijden doorgaan.

"Ik ben een optimist en zie vooral kansen", begint Doreleijers. "Er zijn nog een aantal hordes te nemen en er moeten beslissingen genomen worden waar we geen invloed op hebben. De eerste horde lijkt vooralsnog 8 december, want dan horen we van onze minister-president of er mogelijk nog nieuwe maatregelen genomen worden. Zoals de vlag er nu bij hangt, zullen dat eerder strengere coronamaatregelen zijn dan versoepeling van de regels. Als dat zo is, ziet het er voor ons weer minder gunstig uit."

Verplaatsen
Op 15 januari zou de eerste wedstrijd plaatsvinden in Oostenrijk, maar dat wordt sowieso onhaalbaar gezien de huidige maatregelen. Momenteel wordt er gesproken over een verplaatsing van de wedstrijden naar de tweede week van februari, laat competitieleider Willem Hut weten. "We kunnen niet blijven afwachten tot het moment dat we mogelijk wel weer wat mogen, dus we schakelen constant. Hoewel de vooruitzichten er niet enorm florissant uitzien blijven we plannen maken om toch te kijken of we in het nieuwe jaar kunnen marathonschaatsen."

Doreleijers deelt die mening met Hut. "Stel, de regels worden versoepeld richting eind januari en begin februari dan is er vanuit ons betreft nog van alles mogelijk. Je zit dan eerst wel weer met vergunningen, want dan is het nog de vraag of de regio al die Nederlandse wedstrijdsporters, en dat zijn er al snel een paar honderd, daar wel wil hebben. Als dat positief is moeten we ook gaan kijken hoe we dat verder mogelijk kunnen maken en goede afspraken maken met de KNSB. Normaal gesproken tuigen we natuurlijk alles op voor de wedstijden en ook alle toerschaatsers en dat zal nu, mocht het doorgaan, alleen voor de wedstrijden zijn."

Mochten de wedstrijden doorgaan dan zal het uiteraard zijn zonder publiek en met de nodige voorzorgsmaatregelen. Hut: "Je kunt je het na al die jaren eigenlijk niet meer voorstellen, een winter zonder wedstrijden op de Weissensee. Als het gaat wel door, dan wordt het een heel bijzondere editie met een totaal andere ambiance. Het zal op die manier ook weer memorabel worden, maar juist de combinatie van tour en wedstrijden in Oostenrijk is uniek en laten we hopen dat we dat volgend jaar gewoon weer op kunnen organiseren."

ONK en Grand Prix
Op de Weissensee wordt jaarlijks het Open Nederlands kampioenschap marathonschaatsen georganiseerd evenals een aantal wedstrijden voor de internationale natuursijs Grand Prix. Na Oostenrijk sluiten de marathonschaatsers het buitenlandse natuurijsseizoen af in het Zweedse LuleƄ. "Daar zitten ze natuurlijk ook met een lastige situatie", aldus Hut. "Ook daar volgen we alles nauwlettend en ziet alles er net even iets gunstiger uit. In Zweden is de regelgeving iets soepeler en er zijn minder besmettingen. Tevens ligt er in het noorden van Zweden vaak later in het seizoen ook nog voldoende ijs, dus uitstellen naar een latere datum is ook daar nog een mogelijkheid."

Diverse scenario's liggen inmiddels klaar met draaiboeken en alternatieve programma's. Voor nu blijven die nog even op de plank liggen. "Voorlopig zitten we positief in de wedstrijd en houden we alle ontwikkelingen zeer nauwlettend in de gaten. Veel meer kunnen we ook niet doen. We houden hoop, maar als onze overheden besluiten dat het niet mag, dan hebben we ons daarbij neer te leggen en daar zouden we ook echt wel vrede mee hebben. Dat maakt de editie van volgend jaar misschien alleen maar weer specialer en zullen alle schaatsers weer hongerig zijn om naar Oostenrijk te komen om te schaatsen", sluit Doreleijers af.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan