Tickets
Shop
Nieuws 25 dec 2020

Joy Beune: 'Ik ben nog lang niet klaar met dit seizoen'

Ze was er lange tijd naar op zoek, maar vlak voor de start van het WK Kwalificatietoernooi (WKKT) lijkt Joy Beune het goede gevoel weer gevonden te hebben. De 21-jarige rijdster van Team Jumbo-Visma is er dan ook alles aan gelegen om het jaar toch nog met een positief gevoel te kunnen afsluiten. "Het is geen leuke tijd geweest."

Foto : Soenar Chamid

Het WKKT kan je seizoen maken of kraken, zo vat Beune het belang van de laatste wedstrijd van 2020 samen. Bij het plaatsingstoernooi voor de WK Afstanden, EK Allround & Sprint en World Cups strijden de Nederlandse schaatsers van zaterdag tot en met maandag om de felbegeerde startbewijzen voor de internationale toernooien. Om het seizoen niet te laten 'kraken', weet Beune wat haar de komende dagen te doen staat. "Natuurlijk is het mijn doel om me te plaatsen voor de internationale toernooien, anders is het wel een heel kort seizoen geweest", vertelt ze telefonisch. 

Zo vlak voor Kerst lijkt ze haar vorm net op tijd te hebben teruggevonden, getuige haar 3 kilometer van afgelopen zaterdag. Met een tijd van 4.05,23 noteerde ze bij een trainingswedstrijd in Heerenveen haar beste seizoenstijd. "Ja, dat begint weer ergens op te lijken", klinkt het enigszins opgelucht. "Ik rijd de laatste weken weer heerlijk rond en dat gevoel wil ik graag vasthouden. Als ik dit weekend kan laten zien wat ik in huis heb, zijn de afgelopen maanden snel vergeten. Nee, ik ben nog lang niet klaar met dit seizoen."

Perfectionistisch
De afgelopen maanden waren volgens Beune niet om over naar huis te schrijven. Hoewel haar testen deden vermoeden dat ze sneller en sterker was dan de voorgaande jaren kreeg ze het niet voor elkaar om de kracht en snelheid over te brengen op het ijs. "Het is geen leuke tijd geweest, heb er heel erg mee gezeten", is de voormalig wereldkampioene bij de junioren eerlijk. "Waarom lukt het nou niet, dacht ik. Ik kan daar dan zó in blijven hangen dat het me na een tijdje niet meer lukt om m'n lichaam aan te sturen. Alsof je een hele grote error in je hoofd hebt."

Beune is naar eigen zeggen perfectionistisch en wil altijd en overal de beste zijn. Het zijn karaktereigenschappen die topsporters ver kunnen brengen, maar ook in de weg kunnen zitten. Over dat laatste kan Beune inmiddels meepraten. "Ik legde mezelf altijd ontzettend veel druk op, was alleen maar bezig met het resultaat en vergat wat ik moest doen om dat resultaat te halen", aldus Beune, die de hulp inschakelde van een mental coach. "Als het niet gaat zoals je wil, word je onzeker en ga je aan alles twijfelen. Op een gegeven moment werk je jezelf alleen maar tegen."

Aan de nationale kampioenschappen waar ze deze winter aan meedeed, beleefde ze dan ook weinig plezier. Bij de Daikin NK Afstanden kwam ze niet verder dan een achtste, zesde en vijfde plek en op het Daikin NK Allround moest ze genoegen nemen met een vijfde plek. "Het waren niet de resultaten waar ik op gehoopt had", erkent ze. "Als ik ergens aan meedoe, wil ik meedoen om de prijzen en het allerliefste gewoon winnen, maar dat zit er simpelweg nog niet in."

Foto : Soenar Chamid

Machteloos
Dat Beune bij de NK Afstanden geen hoge ogen kon gooien, had ook voor een deel te maken met de gebeurtenissen die zich begin oktober afspeelden. Tijdens een trainingskamp in Inzell - waar de schaatsers zich elk jaar voorbereiden op het seizoen - raakte haar vriend Kjeld Nuis besmet met coronavirus, waarna alle teams besloten hun koffers te pakken en naar huis te gaan. "Ik vond het echt verschrikkelijk voor hem", aldus Beune. "Ik hoopte vooral dat hij snel beter zou worden en niets aan corona zou overhouden."

Hoewel Beune in Duitsland en in Nederland telkens negatief testte, moest ze thuis uit voorzorg twee weken in quarantaine blijven. "Ik heb me er zo min mogelijk druk om proberen te maken, de situatie was nou eenmaal zo en veiligheid gaat voor alles. Gelukkig had ik thuis een Tacx en een schaatsplank en kon ik gewoon mijn trainingen doen. 's Avonds ben ik wel af en toe stiekem het huis uit gegaan om een rondje te wandelen en een frisse neus te halen. De hele dag binnen zitten is niks voor mij."

Toen ze haar zelfquarantaine eindelijk mocht verlaten, probeerde ze Nuis zo veel mogelijk van dienst te zijn. "Je voelt je ontzettend machteloos. Ik heb af en toe wat boodschapjes voor hem gedaan en heb hem een keer een bosje bloemen gebracht, meer kun je niet doen." Twintig dagen na zijn positieve test keerde Nuis terug op het ijs en een week later pakte hij bij de NK Afstanden verrassend brons op de 1000 meter. "Gelukkig is hij er weer bovenop gekomen en kunnen we allebei weer lekker schaatsen. Ik hoop dat we ons seizoen allebei een vervolg kunnen geven." 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan