Tickets
Shop
Voorbeschouwing 18 aug 2020

Wat moet je weten over het Daikin NK Inlineskaten?

In een door het coronavirus ontregeld seizoen heeft het lang geduurd voordat de inlinezomer van start kon, maar dit weekend is het zover: het Daikin NK Inlineskaten. Nu alle internationale wedstrijden afgelast zijn, lijkt een rood-wit-blauwe trui dit jaar het hoogst haalbare. Wie zijn de belangrijkste kanshebbers? Je leest het in onze voorbeschouwing.

Foto : Hidde Muije

Historie
Het Nederlands kampioenschap inlineskaten op de baan werd voor het eerst gehouden in 2003. Destijds werden de 500 meter, 1500 meter en afvalkoers verreden. Vanaf het jaar erna maakte de 1500 meter plaats voor een 1000 meter en stonden ook de 300 meter en aflossing op het programma. Vorig jaar maakte de 200 meter voor het eerst zijn opwachting. Het NK op de weg bestaat sinds 2007. In 2016 werd het huidige programma met de 100 meter sprint, one lap en de puntenkoers verreden. Van die onderdelen wordt de 100 meter sprint volgende week in Zandvoort afgewerkt.

De grootste gouddelver op het NK Inlineskaten is Elma de Vries met maar liefst 23 individuele titels op de baan. Manon Kamminga zit haar op de hielen met negentien overwinningen. Bij de heren staat Ronald Mulder bovenaan met zeventien gouden plakken. Op de weg werd Bianca Roosenboom inmiddels al veertien keer Nederlandse kampioen. Bij de heren is de koploper wederom Ronald Mulder. Hij zette vorig jaar dankzij zijn zege op de one lap de teller op elf titels. 

Ronald Mulder en Moniek Klijnstra waren vorig jaar de beste sprinters | Foto : Eline Hooghiemstra

Het parcours
Het gecombineerde NK op de baan en weg wordt voor de tweede keer in Heerenveen en Wolvega gehouden. In 2017 was de eerste keer dat de twee locaties het Nederlands kampioenschap organiseerden. Destijds waren Ronald Mulder, Bianca Roosenboom en Elma de Vries de veelwinnaars van het toernooi. De baan in Heerenveen is snel en bij veel rijders bekend terrein vanwege de wedstrijden en gezamenlijke trainingen die er regelmatig georganiseerd worden. Dankzij de overkapping kan er ook in slecht weer gereden worden, al lijken de weersvoorspellingen gunstig uit te pakken. 

Zondag wordt het toernooi in Wolvega afgesloten met de wegwedstrijden. Het parcours is een reguliere 400-meterbaan zonder al te veel hindernissen en zou dus wederom snelle wedstrijden op kunnen leveren. 

Wie wonnen vorig jaar op het NK?
200 meter baan: Moniek Klijnstra en Ronald Mulder
500 meter baan: Marijke Groenewoud en Rémon Kwant
1000 meter baan: Elisa Dul en Rick Schipper
Afvalkoers baan: Maya de Jong en Luc ter Haar
Puntenkoers baan: Beau Wagemaker en Ruurd Dijkstra
Puntenkoers weg: Marijke Groenewoud en Casper de Gier
One lap sprint: Moniek Klijnstra en Ronald Mulder

Van de uittredende kampioenen zal enkel Ronald Mulder niet aan de start staan van het NK. Luc ter Haar, Elisa Dul en Marijke Groenewoud rijden alleen de puntenkoers in Wolvega. Houd de wedstrijdpagina in de gaten voor de definitieve deelnemerslijsten en klik hier voor de titelverdedigers in de overige categorieën. 

Test je kennis!

powered by Typeform

Wie zijn de kanshebbers?
Bij de senioren dames is het team van trainer Valentina Berga-Belloni de te kloppen ploeg. Berber Vonk, Maya de Jong en veelwinnaar Fleur Veen hebben in de voorbereidende wedstrijden alle lange afstanden op hun naam geschreven. Als team kunnen zij de koers bepalen en de andere deelnemers hun wil opleggen. Zelf probeerde Veen de favorietenrol al iets af te zwakken. Manon Kamminga doet namelijk ook mee. De sterke en ervaren rijdster zal voor het eerst dit seizoen op de baan meedoen en kan direct hoge ogen gooien. Ook Beau Wagemaker en Bente Kerkhoff zijn niet uit te vlakken. Op de sprint is het uitkijken naar Moniek Klijnstra, Lianne van Loon en Fleur Huls. 

Rémon Kwant lijkt bij de heren de te kloppen man op de sprintafstanden. De snelle man heeft al drie Nederlandse titels op de baan en de weg en kan daar komend weekend zomaar enkele aan toevoegen. De tegenstand komt met name van Rick Schipper en Glenn Nijenhuis. Op de lange afstanden kunnen we uitkijken naar een strijd tussen mannen als Crispijn Ariëns, Ronald Haasjes en Ruurd Dijkstra. Op de weg zijn ook Casper de Gier, Luc ter Haar, Gary Hekman en Bart Hoolwerf kanshebbers op de titel. 

De junioren rijden deze editie slechts om twee titels. Aangezien zij samen met de senioren rijden, worden er klassementen opgemaakt op de sprintafstanden (200 meter, 500 meter en 1000 meter op de baan en one lap op de weg) en de lange afstanden (afvalkoers en puntenafvalkoers op de baan en puntenkoers op de weg). Het deelnemersveld is vergeleken met vorige jaren op veel afstanden drastisch lager. Voor kandidaten voor de titels kan het publiek kijken naar Lotte Veenstra, Nikki Noordergraaf, Fleur Huls en Bianca van der Meer bij de vrouwen en Kayo Vos, Gijs Kamp, Jorian ten Cate en Lars Woelders bij de mannen. 

Bij de jeugd en kadetten zijn Lataesha Narain, Janne Berkhout, Patricia Koot, Timo Lamme, Bret Groot, Stijn van de Bunt, Rosalie van Vliet, Angel Daleman, Milou de Lange, Jan Mooijman, Chris de Velde en Chris Berkhout de namen om in de gaten te houden. Zij lieten in de voorbereidingswedstrijden zien over goede vorm te beschikken. 

Hoe kan ik het Daikin NK Inlineskaten volgen?
Dit jaar kunnen de wedstrijden van het NK niet door het publiek langs de kant gevolgd worden. De coronamaatregelen staan het helaas niet toe. Gelukkig kun je wel thuis vanaf de bank of in de tuin genieten van de skeelerwedstrijden via de livestream op schaatsen.nl/inlineskaten. Op zondag zijn er geen livebeelden, maar houden we wel een liveblog bij. Op de speciale NK-wedstrijdpagina vind je onder andere het programma, de deelnemers en alle uitslagen. Deze zijn ook terug te vinden in de Sportity App met het wachtwoord inline2020. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan