Tickets
Shop
Nieuws 28 aug 2020

Twintig jaar geleden raasden inlineskaters al over het circuit van Zandvoort

Nog nooit organiseerde de KNSB een skeelerwedstrijd op het circuit van Zandvoort. Dat waren de ronkende woorden in het persbericht dat de bond in juni verspreidde. Hoewel het strikt gesproken klopt, zijn in het verleden wel degelijk wedstrijden verreden op het duincircuit. Tussen 1998 en 2001 was het namelijk de gastheer van de Liptonice Inline Challenge. Schaatsen.nl dook in de geschiedenisboeken om te kijken hoe het er destijds aan toeging.

Foto : Persoonlijk archief Karin Verhoef

Eind jaren '90 van de vorige eeuw is skaten razend populair in Nederland. Mensen trekken massaal de skates aan en een krant als NRC Handelsblad legt woorden als halfpipe en backflip uit in het hoofdkatern. Het drankmerk Liptonice van Unilever springt in op de hype en wil een groot evenement opzetten, waarvan de organisatie in handen komt te liggen van Truus van Amstel, die op dat moment een succesvol sportmarketingbureau runt. "Met het budget dat we toen hadden, wilden we het complete pakket aanbieden: wedstrijd, recreantentour, een straatparcours, halfpipe en roller hockey."

Show
Alles bij elkaar trokken de evenementen ruim 6000 sporters en was het een groot succes. De unieke locaties van de evenementen speelden daarbij een belangrijke rol. Er waren wedstrijden in Eindhoven, Groningen, Maastricht en de finale was op het autocircuit van Zandvoort. "De skaters vonden het geweldig", aldus een enthousiaste Van Amstel. "Er was veel publiek en je kon skaten op plekken waar dat normaal niet kon. 'Pootje over door de Tarzanbocht' was toen de uitdrukking."

De sfeer bij de evenementen was fantastisch, herinnert Van Amstel zich nog. "We probeerden er echt een show van te maken. We haalden een jongen uit Oostenrijk die op het rechte stuk 200 kilometer per uur achter een motor reed. Door dat soort spectaculaire dingen werd het een succes. Het was gewoon een feest voor jong en oud, van beginners tot topsport."

Ook de wedstrijdrijders herinneren zich dat het evenement groots opgezet was. Een van hen is Edward Hagen, die in 1998 als regerend Nederlands kampioen op de wieltjes aan de eerste editie meedeed. "Het was heel groot, met optredens en muziek", vertelt hij vanuit de werkplaats van zijn schaatswinkel in Heemskerk. "Een droom hoe het skeeleren zich zou kunnen ontwikkelen. Het zou mooi zijn als het weer zo groot zou kunnen worden, zeker nu door de coronacrisis weer veel mensen zijn gaan skeeleren."

Hagen in 1987 op het natuurijs bij Ankeveen | Foto : Soenar Chamid

"Het gevoel van zo'n evenement is heel anders dan een rondje om de kerk", gaat hij verder. "Het is echt een ervaring zoals een Dam tot Damloop, waarbij heel veel mensen bezig zijn. Meer recreatief dan wedstrijd eigenlijk. Veel mensen hebben het altijd over de besten, maar het mooiste is als iedereen bezig is. Mensen die daarheen gaan, vinden het wel leuk om coryfeeën te zien rijden als mooie afsluiter bijvoorbeeld. Dan is het leuk om de snelle mannen voorbij te zien stuiven."

Loodzwaar
Tegen het buitenlandse geweld kon Hagen echter net niet op: hij eindigde als vierde achter twee Fransen en een Italiaan. "Ik was net Nederlands kampioen geworden en er waren best veel goede rijders", beschrijft hij de wedstrijd. "Ze zullen er vast zin in gehad hebben, want het viel helemaal uit elkaar. Ik reed goed, maar kon echt niet tegen die Fransen op. Ik moest een paar keer verzaken, dus ze waren hartstikke bang dat ik ze eraf zou sprinten. Dat kon ik echt niet meer, die gasten waren net raketten."

De vrouwen hadden eveneens hun eigen wedstrijd. Karin Verhoef, die als drievoudig Nederlands kampioene marathon destijds in de nadagen van haar carrière zat, weet nog precies hoe het ging. "In die tijd had je meerdere competities, maar deze had een flinke prijzenpot als je alle wedstrijden reed", vertelt ze. "De wedstrijd in Zandvoort was de laatste en verschrikkelijk zwaar. Het parcours was toentertijd niet echt geschikt voor skeelers. Grof asfalt en beschadigingen in het wegdek door wielen van Formule 1-wagens. Bovendien was het erg warm en stond er veel wind van zee. Maar het was natuurlijk wel een unieke locatie."

Het erepodium van 1999 met Karin Verhoef als winnares | Foto : Persoonlijk archief Karin Verhoef

Uiteindelijk bleek de Liptonice Inline Challenge geen lang leven beschoren te zijn. De competitie werd nooit echt geaccepteerd door de Skeelerbond en ook de rage nam na enkele jaren weer af. Na vier jaar werd de stekker uit het evenement getrokken. Van Amstel: "De aantallen namen af, ook al had ik gehoopt dat het zou blijven. Op het gegeven moment was de hype eruit. Ik was afhankelijk van de hoofdsponsor en toen zijn we er mee gestopt." Sindsdien is er nooit meer een skeelerwedstrijd op het racecircuit gehouden, tot dit jaar.

Bijna twintig jaar na de laatste wedstrijd razen er zaterdag opnieuw inlineskaters over het circuit. Hagen verwacht net als vroeger een zware wedstrijd. "Het is slopen, je gaat gewoon kapot op de klimmetjes", stelt hij. "Het is wel een parcours voor Crispijn Ariëns, maar als Gary Hekman sterk is en in de buurt is… Misschien dat een lichte jongen die goed over de heuveltjes komt en tegen de wind in komt hem ook nog kan winnen. Het komt op conditie en kracht aan."

Als organisator van vroeger kijkt Van Amstel ervan op dat er weer een wedstrijd wordt gereden op het circuit. "Echt ontzettend leuk. Het zal wel een stuk makkelijker zijn dan toen, nu het circuit helemaal vernieuwd is. Toen waren de bochten uitgesleten en vol kiezels. Het zal nu nog mooier zijn dan twintig jaar geleden, ook al kan er geen publiek bij zijn." Hoewel ze de sport niet meer op de voet volgt, zal ze vanuit huis vast even inschakelen op de livestream om de inlineskaters alsnog pootje over door de Tarzanbocht te zien gaan.

Het Daikin NK Inlineskaten Marathon en 100 meter sprint is zaterdag 29 augustus te volgen via een livestream op schaatsen.nl/inlineskaten. Klik hier voor het programma en meer informatie.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan