Tickets
Shop
Voorbeschouwing 25 aug 2020

Wat moet je weten over het Daikin NK Marathon en 100 meter sprint?

Aanstaande zaterdag is het alweer tijd voor het Daikin NK Marathon en 100 meter sprint. De laatste nationale skeelerwedstrijd van een ingekort seizoen belooft een bijzondere te worden. Op het circuit van Zandvoort, een unieke locatie, strijden de pure sprinters en de rijders van de lange adem om de laatste prijzen. Wie wonnen er het vaakst en wie zijn de favorieten voor de overwinning?

Foto : Glenn Wassenbergh

Historie
Van alle NK's bij het inlineskaten heeft de marathon de langste traditie. De illustere Dries van Wijhe was in 1985 de eerste Nederlandse kampioen. Een jaar later won niemand minder dan Yvonne van Gennip de eerste editie bij de vrouwen. Recordhoudster is Elma de Vries, die als inlineskater acht keer nationaal marathonkampioen werd. Van de nog actieve rijders hebben Bianca Roosenboom en Manon Kamminga ieder drie titels. Bij de mannen vergaarde Arjan Smit zeven titels, Gary Hekman volgt met vijf. 

Winnaars marathon:
2015: Gary Hekman en Bianca Roosenboom
2016: Gary Hekman en Bianca Roosenboom
2017: Jordy Harink en Berber Vonk
2018: Crispijn Ariëns en Bianca Roosenboom
2019: Ingmar Berga en Manon Kamminga

De geschiedenis van het NK over 100 meter sprint is nog erg kort. Slechts drie keer is dit kampioenschap verreden. In 2016 werd de eerste editie gewonnen door Ronald Mulder en Moniek Klijnstra. Klijnstra heeft voorlopig het alleenrecht op de titel. Zij won alle drie de edities. In 2017 en 2018 was Michel Mulder de beste. Vorig jaar werd het NK over 100 meter niet verreden. Het onderdeel paste niet in het NK-programma

De ervaren Berga greep vorig jaar zijn eerste titel | Foto : Hidde Muije

Parcours
Het circuit van Zandvoort is voor het eerst in bijna twintig jaar weer gastheer van een skeelerwedstrijd. Het gloednieuwe asfalt dat aangelegd is voor de Formule 1 biedt een uitdagend parcours. Het rondje zal tegen de gebruikelijke richting in gereden worden. Dit geeft de skeeleraars de meest comfortabele bochten, al kan de hellingsgraad in sommige bochten wel nog lastig zijn voor sommige rijders. Ook het hoogteverschil op de baan kan een verschil maken. 

 "Het is uitdagend en er zitten mooie bochten in waar de rijders in kunnen 'vallen' vanuit verschillende hoeken", vertelde Marcel Scheperkamp vorige maand na afloop van de parcoursverkenning. De disciplinemanager van de KNSB voorspelde een harde en snelle wedstrijd, waarbij de ploegentactiek een grote rol kan gaan spelen. Ook bondscoach Frank Fiers was enthousiast over het parcours: "Het gaat een zware wedstrijd worden."

Favorieten
Bijna honderd mannen en honderd vrouwen zullen aanstaande zaterdag aan de start staan in Zandvoort. Bij de mannen zijn de ogen gericht op drievoudig kampioen Crispijn Ariëns. Veel rijders beschouwen hem momenteel als de beste marathonskeeleraar van Nederland en zullen hun wedstrijd op hem afstemmen. Door de weinige voorbereidingswedstrijden is het lastig in te schatten wie hard getraind hebben op het skeeleren én wie in vorm is. Ronald Haasjes lijkt een van hen te zijn. Daarnaast kunnen ook Gary Hekman, Casper de Gier en Jordy Harink hoge ogen gooien. Titelverdediger Ingmar Berga valt ook niet uit te vlakken.

Bij de vrouwen komt de naam van titelverdedigster Manon Kamminga al snel bovendrijven. De drievoudig kampioene won op indrukwekkende wijze de regenwedstrijd in Staphorst en bewees op het NK Baan & Weg met vijf titels in topvorm te verkeren. Haar belangrijkste concurrenten zijn Berber Vonk en Elsemieke van Maaren. Verder zijn Marijke Groenewoud en Evelien Vijn outsiders. De twee vrouwen hebben weinig tot geen skeelerwedstrijden gereden dit seizoen en kunnen misschien de ruimte krijgen. 

Kamminga voert het peloton aan in een regenachtig Staphorst | Foto : Neeke Smit

Bij de sprinters is het veld een stuk overzichtelijker. Bij de mannen won Jelmar Hempenius enigszins verrassend de enige 100 meter voorafgaand aan het NK. Zijn tegenstander in de finale was Glenn Nijenhuis, die een fout maakte bij de start en dat ongetwijfeld zal willen goedmaken op het NK. Bij het NK in Heerenveen liep hij wel een liesblessure op, dus de vraag is in hoeverre hij hersteld is. Rick Schipper, Rémon Kwant en junior Gijs Kamp zijn andere kanshebbers. Bij de vrouwen is Moniek Klijnstra de absolute topfavoriet. Fleur Huls en Sterre Veerman zijn junioren die ook op het podium kunnen eindigen. 

De junioren rijden net als vorige week tussen de senioren, maar krijgen in tegenstelling tot het NK Baan & Weg wel een echte kampioenstrui uitgereikt. Op de marathon kan het publiek letten op Lotte Veenstra, Laura Qualm en Evelien Vijn, die voor het eerst deze zomer in wedstrijdverband de skeelers onderbindt. Bij de mannen zullen Ruben Ligtenberg, Christian Haasjes en Lars Woelders extra in de gaten worden gehouden. Bij de jeugd hebben Patricia Koot, Kimberley de Lang, Bret Groot en Timo Lamme goede papieren. 

Hoe kan ik het Daikin NK Marathon & 100 meter sprint volgen?
Als gevolg van de coronamaatregelen is er geen publiek welkom op het circuit van Zandvoort. Wel is het middagprogramma te volgen via de livestream op schaatsen.nl/inlineskaten. Verder zullen wij op schaatsen.nl verslag doen van de wedstrijden. De dag begint om 09.00 uur met de heats van de 100 meter en de marathons van de masters en jeugd. Na een korte pauze vindt om 13.30 de sprintfinale plaats. Om 13.45 gaan de marathonwedstrijden voor de senioren van start. Meer informatie, zoals de deelnemerslijst en het uitgebreide programma, vind je op de speciale NK-wedstrijdpagina


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan