Tickets
Shop
Nieuws 24 apr 2020

Groot en Van Workum naar Jumbo-Visma: 'Een hartstikke grote eer'

Na een succesvolle juniorenperiode zijn Robin Groot (19) en Jordy van Workum (19) klaar voor het grote werk. De twee talentvolle schaatsers hebben zich afgelopen week verbonden aan de opleidingsploeg van Team Jumbo-Visma, waar ze de komende jaren onder leiding van Sicco Janmaat de stap naar de A-ploeg hopen te maken. "Ik ben hier zeker trots op."

Foto : Team Jumbo-Visma

Voor Groot kwam een transfer niet helemaal uit de lucht vallen. De 19-jarige rijdster uit Broek op Langedijk kende een sterk seizoen met als absolute uitschieter het WK voor junioren. Bij het toernooi in Tomaszow Mazowiecki veroverde ze maar liefst vier gouden medailles, waardoor ze zichzelf behoorlijk in de kijker had gereden. Ze voerde de afgelopen periode meerdere gesprekken, maar haar keus viel op de opleidingsploeg van Jumbo-Visma. "Het is een hartstikke grote eer dat zo'n grote sportploeg mij heeft benaderd", reageert Groot enthousiast. "Het is heel vet dat ik mocht kiezen, maar ik denk dat dit de beste keus voor mij is."

"Waarom? Ik heb veel vertrouwen in de aanpak en de hele begeleiding eromheen. Daarnaast denk ik dat de combinatie tussen het development team en het profteam goed voor mij kan uitpakken", aldus Groot, die bij de ploeg van Janmaat de enige vrouw in de gelederen is. De opleidingsploeg, die sinds vorig seizoen zijn intrede in de schaatswereld deed, bestaat naast Groot en Van Workum uit Serge Yoro, Joost van Dobbenburgh, Merijn Scheperkamp en Tijmen Snel. In de praktijk zal ze hoogstwaarschijnlijk vaker haar trainingen afleggen met Carlijn Achtereekte, Joy Beune en Antoinette de Jong. "Daar kan ik veel van leren."

Groot, die de afgelopen drie jaar onder leiding van Sjoerd Geraets voor RTC Noordwest schaatste, hoopt zich komend jaar vooral op sporttechnisch vlak te ontwikkelen. Haar uiteindelijke doel is om door te stromen naar de A-ploeg en de aansluiting te maken naar de Nederlandse top. "Maar zover is het nog niet. Ik wil de lijn van vorig seizoen doortrekken en mezelf verder ontwikkelen. Ik kijk ernaar uit om te beginnen en een nieuwe stap te maken in mijn schaatscarrière. Ik ben benieuwd wat deze stap mij gaat brengen."

Foto : Team Jumbo-Visma

Van Workum: 'Begin weer op nul'
Naast Groot mag ook Van Workum zich de komende seizoenen in de geel-zwarte kleuren van Jumbo-Visma hijsen. De 19-jarige Midwouder komt over van RTC Noord/Friesland en ziet de stap naar de opleidingsploeg van Jumbo-Visma als een 'grote mensen stap'. "Het is een eer dat ik de komende jaren in de kleuren van Jumbo-Visma mag schaatsen", reageert Van Workum verheugd. "Ik heb er vroeger vaak over nagedacht hoe het zou zijn om in een grote ploeg te zitten. Dat het nu daadwerkelijk gaat gebeuren, vind ik heel bijzonder."

Nu zijn juniorentijdperk erop zit, voelt het voor Van Workum alsof het nu allemaal echt gaat beginnen. Het missen van het WK voor junioren (Van Workum meldde zich een week van tevoren ziek af) doet nog altijd pijn, maar de Noord-Hollander beseft dat terugkijken op het verleden geen zin heeft. "Ik heb laten zien dat ik steady ben en dat ik goede prestaties kan neerzetten op momenten dat ik er moet staan”, vervolgt Van Workum. “Dit seizoen begin ik weer op nul en moet ik me volledig gaan bewijzen."

Bij zijn nieuwe ploeg wordt hij herenigd met Merijn Scheperkamp, met wie hij sinds jongs af aan op de skeelers staat. Onder leiding van coach Janmaat hoopt Van Workum zichzelf op elk vlak naar een hoger plan te tillen. "Ik kijk ernaar uit om in deze topsportomgeving nieuwe dingen te leren en dat motiveert me enorm om de volgende stap in mijn carrière te maken. Ik wil mezelf beter leren kennen en zou het leuk vinden om een allroundkampioenschap te rijden. Hoewel ik nog nooit een 10 kilometer heb gereden, liggen de lange afstanden mij normaal gesproken wel."

Klik hier voor het transferoverzicht langebaan. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan