Tickets
Shop
Nieuws 05 okt 2019

Tweede mass start prooi voor Bart Hoolwerf en Manon Kamminga

De tweede competitiewedstrijd over de mass start is gewonnen door Bart Hoolwerf en Manon Kamminga. Beide marathonschaatsers waren het peloton in de sprint te snel af.

Foto : Hidde Muije

Een week na de eerste competitiewedstrijd, waarin Irene Schouten en Arjan Stroetinga zegevierden, stond de tweede wedstrijd op het programma na het NK Clubs in Heerenveen. Omdat Team easyJet op trainingskamp is in Erfurt, waren de winnaars van de eerste manche er dit keer niet bij. Wel aanwezig waren schaatsers als Imke Vormeer, Bart Mol en Dieuwertje van Kalken, die eerder op de dag al voor hun vereniging aan de start stonden van de 3000 meter. 

De koers bij de vrouwen, met voornamelijk marathonschaatsers aan de start, werd gekenmerkt door twee lange ontsnappingen. Eerst ondernam Merel Bosma een moedige poging om weg te geraken uit het peloton, maar daarachter bleef het tempo hoog. Toen de rijdster van Team Turner stilviel was het de beurt aan Pien Keulstra om te demarreren.

De 25-jarige schaatsster bouwde een comfortabele voorsprong op en leek lange tijd af te stevenen op de overwinning. In de slotfase van de wedstrijd kwam het peloton toch nog razendsnel dichterbij. Op het laatste rechte stuk werd Keulstra alsnog voorbij gespurt. Manon Kamminga won vervolgens de sprint van het peloton, voor Bente Kerkhoff en Emma Engbers. 

Foto : Hidde Muije

Bij de mannen deden naast veel marathonschaatsers ook enkele langebaanschaatsers en shorttrackers mee. Halverwege de wedstrijd reed een kopgroep van vijf weg, met daarbij jonge rijders als Yves Vergeer, Jordy van Workum en shorttracker Friso Emons. Toen Marcel Bosker op indrukwekkende wijze de oversteek vanuit het peloton had gemaakt, probeerde zijn ploeggenoot Thomas Geerdinck dat enige tijd later ook.

Geerdinck nam echter het volledige peloton in zijn kielzog mee, waarna enkele ronden later een voltallig peloton op de finish afstormde. In de eindsprint was het Bart Hoolwerf die iedereen te snel af was. Jan Blokhuijsen en Bosker eindigden op de plaatsen twee en drie. 

De volledige uitslagen zijn hier te vinden.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan