Tickets
Shop
Nieuws 27 sep 2019

Stroetinga: 'Ik denk nog steeds dat ik kort kan rijden in de World Cups'

Met zijn 39 jaar is Arjan Stroetinga zeker niet de jongste meer, maar de Fries is het winnen nog altijd niet verleerd. Bij de eerste mass start competitiewedstrijd van het seizoen kwam de rijder van Team easyJet als eerste over de streep, en dat ondanks een korte voorbereiding. "Heb pas drie keer op het ijs gestaan."

Foto : Hidde Muije

Met namen als Marcel Bosker, Mats Stoltenborg, Jos de Vos, Jorrit Bergsma, Daan Breeuwsma, Douwe de Vries en Arjan Stroetinga beloofde de mass start competitiewedstrijd in Leeuwarden een groot spektakel te worden. Vanaf het begin probeerden kleine groepjes weg te komen, maar het peloton gaf de kopgroep nooit veel ruimte. Dat kwam vooral door toedoen van één man: Jorrit Bergsma.

De 33-jarige Fries reed alle gaten dicht en slaagde er in de slotfase in om zijn teamgenoot Stroetinga voorin af te zetten. De enige (Fries) die het tempo van de twee andere Friezen kon volgen, was Douwe de Vries (38). De Nederlands kampioen ging de laatste bocht wijd in, waardoor Stroetinga aan de binnenkant de aanval in kon zetten. "En dan is het gewoon doorrijden tot de finish", aldus Stroetinga droogjes. "Wanneer ik wist dat ik hem gewonnen had? Pas toen ik over de streep kwam."

Met het resultaat kon Stroetinga niets anders dan tevreden zijn, maar over zijn snelheid was hij nog niet helemaal te spreken. "Dat viel een beetje tegen, maar daar we hebben de afgelopen week ook nog niet op getraind. Je ziet dat ik in de sprint die laatste versnelling mis", aldus de 39-jarige routinier, die naast hem op het podium twee andere dertigplussers zag staan. De Vries (38) werd tweede en Bergsma (33) derde. "Het is natuurlijk niet best dat de jeugd mij er nog niet afrijdt", zegt hij grappend.

Met zijn overwinning heeft de oud-wereldkampioen zijn visitekaartje afgegeven bij de bondscoach, die in Leeuwarden aandachtig toeschouwer was. Of hij nog hoopt op een kans in de World Cups? "Dat is aan de bondscoach, maar ik sta er zeker open voor. Ik denk namelijk nog steeds dat ik in de World Cups korte uitslagen kan rijden. Het zijn immers nog steeds dezelfde jongens die om de winst strijden. Vorig jaar zijn er naar mijn mening verkeerde keuzes gemaakt."

Schouten toont klasse
Bij de dames ging de overwinning naar Irene Schouten. De wereldkampioene maakte er een harde wedstrijd van door het tempo continu hoog te houden en maakte het in de sprint koelbloedig af. De enige twee vrouwen die in de buurt kwamen van de Andijkse waren Suzanne Schulting en Marijke Groenewoud. 


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan