Tickets
Shop
Nieuws 25 sep 2019

Nieuwe opzet mass start competitie brengt meer rijders aan de start

Na een geslaagde pilot tijdens het zomerijs in Heerenveen wacht komende vrijdag de eerste mass start competitiewedstrijd in Leeuwarden. Op basis van de hoeveelheid inschrijvingen kan er zeker spektakel verwacht worden in de Elfstedenhal. Ten opzichte van vorig seizoen is de competitie op een aantal punten gewijzigd.

Foto : Hidde Muije

Nadat vorig seizoen één van de mass start competitiewedstrijden werd afgelast vanwege te weinig aanmeldingen, besloot het sectiebestuur alle RTC's en topteams van de vier disciplines (shorttrack, langebaan, marathon en inlineskaten) om input te vragen. Het sectiebestuur ging ermee aan de slag en paste de nodige dingen aan. Freek van der Wart, disciplinemanger langebaan van de KNSB, geeft uitleg over de nieuwe opzet. "Iedereen rijdt voor zijn eigen naam en persoon."

Teams kochten vorig jaar een teamlicentie en konden zich daarmee als team met beperkte personen inschrijven. Sommige teams konden daardoor echter niet al hun mass start rijders opstellen omdat er een limiet aan zat. "Daardoor is er besloten om de teamlicenties eruit te halen, zodat rijders zichzelf op eigen titel kunnen ontwikkelen als mass start rijder. Het betekent dat rijders zich nu per wedstrijd individueel moeten inschrijven en hun eigen plek voor een wedstrijd moeten verdienen."

Samenwerking tijdens de mass start wedstrijden is nog altijd mogelijk, maar de rijders moeten wel beseffen dat dit consequenties kan hebben. "Als je geen punten verdient, kun je plaatsing voor een volgende wedstrijd mislopen." Dat zit namelijk zo: Iedereen die afgelopen seizoen aan een NK senioren of junioren A vanuit één van de de vier disciplines heeft meegedaan, kan zich inschrijven. Per wedstrijd is er echter een kwalificatieprocedure vastgelegd waarin staat vermeld waaraan je moet voldoen om in de hoogste groep te mogen starten. Internationale rijders zijn hierin wel startgerechtigd en de anderen gaan vaak op basis van het klassement van de competitie. (bekijk hier de bepalingen die de KNSB heeft opgesteld per wedstrijd).

Combinaties met nationale wedstrijden
Wat nog meer veranderd is in de nieuwe opzet is dat het sectiebestuur geprobeerd heeft om de mass start competitiewedstrijden zoveel mogelijk te combineren met de huidig bestaande wedstrijden in de langebaankalender. Zo wordt de tweede mass start competitiewedstrijd gehouden na het NK Clubs en de derde tijdens de Rabo Holland Cup in Deventer. "Zo kun je het dus zien als een individuele afstand waarop ongeveer hetzelfde plaatsingssysteem geldt als bij een normale Rabo Holland Cup richting het WCKT en de NK Afstanden."

De achterliggende gedachte om meer mass start wedstrijden (in totaal acht) in een seizoen te houden, is meer rijders kennis te laten maken met de mass start. "Hoe meer mensen aan deze wedstrijden meedoen hoe meer mensen het spel snappen. Een mass start is wat anders dan een individuele wedstrijd. Je moet het lang kunnen volhouden en je moet een vlijmscherpe eindsprint hebben. Als rijder moet je hier natuurlijk op kunnen trainen en vanuit de KNSB willen wij graag de mogelijkheden aanbieden binnen de bestaande wedstrijdkalender."

De competitiewedstrijd in Leeuwarden is de enige wedstrijd die niet in combinatie wordt gehouden met een al bestaande wedstrijd op de kalender. Desalniettemin hebben veel aansprekende namen zich inmiddels al aangemeld voor de wedstrijd van vrijdag. Zo staan bij de vrouwen onder meer Irene Schouten, Suzanne Schulting, Esmee Visser en Marijke Groenewoud aan de start en zien we bij de mannen onder meer Koen Verweij, Marcel Bosker, Douwe de Vries, Arjan Stroetinga en Jorrit Bergsma op het ijs. Kijk hier wie er verder allemaal meedoen.

13 juli 2019 - Pilot Mass Start competitie Heerenveen
27 september 2019 - Mass start competitie 1 Leeuwarden
5 oktober 2019 - Mass start competitie 2 Heerenveen
20 oktober 2019 - Rabo Holland Cup 1, Mass start competitie 3 Deventer
3 november 2019 - WCKT, Mass start competitie 4 Heerenveen
8 december 2019 - Rabo Holland Cup 3, Mass start competitie 5 Hoorn
29 december 2019 - KPN NK Afstanden Mass start Heerenveen
9 februari 2020 - Rabo Holland Cup 5, Mass start competitie 6 (finale) Alkmaar


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan