Tickets
Shop
Nieuws 05 okt 2019

Alkmaarsche IJsclub wint NK Clubs: 'Ze hebben nu toch een ander soort spanning'

De Alkmaarsche IJsclub (AIJC) heeft zaterdag de tweede editie van het NK Clubs, om de titel van beste schaatsclub van Nederland, gewonnen. De Noord-Hollanders bleven provinciegenoot STG Solid Aqua (derde) en de Deventer IJsclub (tweede) voor.

Foto : Sander Chamid

Tijdens het NK Clubs nemen geselecteerde ijsverenigingen door heel Nederland het tegen elkaar op. Rijders van de club komen samen met hun beroemde clubgenoten in actie, waarna een eindklassement wordt opgemaakt. De junioren trapten zaterdagmorgen af met een 500, 1000 en 1500 meter. Na drie afstanden stond toen nog HVHW uit Den Haag aan de leiding van het klassement, met AIJC in het kielzog en titelverdediger STV Lekstreek op de derde plaats.

In het middagprogramma wist de Alkmaarsche IJsclub een knappe inhaalslag te maken. De overige podiumplaatsen waren voor STG Solid Aqua uit West-Friesland en de Deventer IJsclub (met Lotte van Beek en Carlijn Achtereekte). Titelverdediger STV Lekstreek, met onder meer Hein Otterspeer (35,04 op de 500 meter) en Patrick Roest (baanrecord op de 3000 met 3.38,17) aan de start, haalden de top van het klassement niet vanwege een diskwalificatie en valpartij. 

Vorig jaar stond AIJC ook lang bovenaan in het klassement, maar wisten ze de aanvankelijke voorsprong niet om te zetten in eindwinst. Wim Merkuur, coach bij de Alkmaarse senioren, keek logischerwijs met een tevreden gevoel terug op de dag. "Het is jammer voor de Lekstreek, want nu was het op het eind niet zo spannend meer, maar voor ons is dit wel heel mooi."

"We hebben sinds dit jaar een groepje met oud-AIJC'ers die weer lid zijn geworden", vervolgt Merkuur. "Zij komen niet meer in aanmerking voor een RTC of commerciële ploeg, maar hebben wel nog de drive. Dat is echt vanuit de rijders ontstaan en daardoor hebben we een heel brede basis." Ook schaatstopper Koen Verweij is lid van AIJC, maar zit op dit moment in Inzell met schaatsteam Reggeborgh en kwam dus niet in actie voor zijn vereniging.

Clubgenoten Lotte van Beek en Carlijn Achtereekte van de Deventer IJsclub | Foto : Sander Chamid

Een van de talenten van AIJC, die in het ochtendprogramma op de 500 meter al een goede tijd op de klok zette, is Isabel Grevelt. De 17-jarige juniore reed 40,33 en sloeg daarmee al een gapend gat met de concurrentie. "Het is heel leuk om hier met de club te rijden. Bijna al mijn vrienden zitten bij de club en we hebben het echt heel gezellig. Vooral de fietskampen naar Limburg of de trainingskampen naar Inzell waren altijd hoogtepunten. Inmiddels rijd ik twee keer in de week bij het RTC Noordwest in Haarlem, dus dan is het leuk om hier met zijn allen naartoe te gaan."

Ook Merkuur ziet dat het clubgevoel bij de Alkmaarsche IJsclub er wel is. "Je merkt toch dat de druk er wel opstaat. Normaal gesproken rijden ze alleen voor zichzelf, nu moeten ze presteren voor de club. Dan hebben ze toch wel een ander soort spanning." De zenuwen gierden dus door de lijven bij de Alkmaarse selectie. Toch was er niet een heel grote supportersgroep meegereisd. Merkuur: "Daar ligt ook nog wel een rol voor de trainers om iedereen mee te krijgen. Volgend jaar hopen we die titel natuurlijk te verdedigen, dus dan komt dat vast wel goed."

Klik hier voor de volledige uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan