Tickets
Shop
Nieuws 01 nov 2019

Balende Roest: 'Zou mooi zijn als mijn naam weer op het bord staat'

In zijn achterhoofd zat de gedachte om het baanrecord van Danila Semerikov aan te vallen. Patrick Roest ging vrijdagavond op de 5 kilometer vol in de aanval, maar strandde in de laatste ronde. Zijn tijd, 6.09,83, bleek wel de zesde tijd ooit gereden in Thialf. "Ik weet dat het beter kan."

Foto : Sander Chamid

Met rondjes van 28 laag ging Roest naar eigen zeggen 'iets te enthousiast' de race in. "Dat kun je in Salt Lake City doen, maar in Thialf krijg je daar de rekening voor gepresenteerd." Stiekem hoopte hij het baanrecord van Semerikov af te pakken. "Het zou mooi zijn om hem weer op eigen naam te hebben, maar vandaag zat het er niet in. Ik ben tevreden met de tijd, maar ik weet dat het beter kan."

Roest weet inmiddels hoe het is om de lat aan het begin van het seizoen hoog te leggen. Vorig jaar liet hij bij zijn eerste wedstrijd meteen een baanrecord in Thialf noteren op de 3000 meter en won hij tijdens het World Cup Kwalificatietoernooi drie afstandszeges. "Je weet dat dit niet de belangrijkste wedstrijd van het jaar is en dat je later in de winter nog beter wil zijn", aldus Roest. "Het doel is om te pieken tijdens de internationale kampioenschappen."

Komend seizoen gaat Roest er alles aan doen om zijn allround wereldtitel in Hamar te verdedigen. Bij de WK Afstanden in Salt Lake City hoopt de alleskunner ook op mooie resultaten. "Ik wil dit jaar op alle WK's het beste van mezelf laten zien, dat was vorig jaar jammer genoeg niet helemaal gelukt", zei een ambitieuze Roest eerder. Met een wereldrecord houdt hij zich niet bezig. "Een wereldrecord is iets heel bijzonders, maar het hangt vooral van de vorm en het ijs af."

 

Achter Roest reed Jorrit Bergsma, net als een jaar geleden, naar de tweede plek. In de laatste rit nam de stayer van Team easyJet het op tegen Douwe de Vries en finishte in een tijd van 6.14,31. "Het was geen mooie rit, maar goed genoeg voor plaatsing en dat was de missie", concludeert Bergsma na afloop. Het verschil tussen de winnaar en de rest is aanzienlijk, maar geen reden tot zorgen. "Patrick ging er vol voor. Ik hoef nu nog niet op mijn best te zijn. Je hebt hier niets te winnen en alles te verliezen. Later in het seizoen zien we verder", doelend op de KPN NK Afstanden.

Vorig jaar had Bergsma aan het begin van het winterseizoen vaderschapsverlof na de geboorte van zoon Brent. Daardoor liet hij de wereldbekerwedstrijden in november schieten en stroomde een maand later in. "De eerste drie wereldbekers ga ik sowieso rijden", zegt Bergsma. "Of ik ook de World Cup op de tien kilometer mag rijden, moeten we afwachten tot zondag maar normaal gesproken is dat geen probleem." Als 'vaste prik' rijdt Bergsma op zaterdag eerst nog de KPN Marathon Cup in Deventer. "Dat heeft tot nu toe altijd goed uitgepakt", besluit hij met een lach.

Een tevreden Sven Kramer, die op tijd is hersteld van een knieblessure na een ongeluk met zijn fiets in Inzell, deed eveneens wat hij moest doen en eindigde als derde in 6.15,71. Marcel Bosker (vierde in 6.18,41) en De Vries (vijfde in 6.18,80) verzekerden zich eveneens van een ticket voor de eerste serie wereldbekerwedstrijden. Jan Blokhuijsen, die deze winter zijn rentree maakt, redde het met een zesde plek net niet (6.20,50).

Lees hier alles over het World Cup Kwalificatietoernooi. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan