Tickets
Shop
Nieuws 03 nov 2019

Roest imponeert opnieuw: 'Dit was een betere uitvoering'

Wat hem twee dagen geleden niet lukte op de 5, lukte hem zondagmiddag wel op de 10 kilometer. Na een 'verstandige' race pakte Patrick Roest het baanrecord van Jorrit Bergsma af en ziet zichzelf daardoor weer twee keer op het bord met baanrecords staan. "Dat is toch wel een mooi gezicht."

Foto : Soenar Chamid

Het baanrecord op de 3 kilometer reed hij eerder dit seizoen tijdens het NK Clubs, maar deze afstand telt internationaal niet mee. Afgelopen vrijdag zag hij zijn poging om het baanrecord op de 5 kilometer te pakken mislukken, maar twee dagen later was het dus wel raak op de 10 kilometer. Met nog drie rondjes te gaan hoorde hij via de speakers dat er een mooie tijd aan zat te komen. "Ik wist helemaal niet dat ik dicht bij het baanrecord zat en was er eigenlijk ook niet mee bezig", vertelt de 23-jarige Lekkerkerker na afloop.

"Mijn persoonlijke record zat vrij ver (bijna vijf seconden) van het baanrecord af, dus ik had niet verwacht dat ik dat nu al zou kunnen", vervolgt Roest, die de 10 kilometer naar eigen zeggen verstandiger inging dan de 5 kilometer. "Ik heb de beelden teruggekeken en zag dat ik vrij onhandig reed. Ik ben op de 10 gestart op een tempo waarvan ik wist dat ik hem lang vol kon houden. De laatste rondjes gingen echt heel goed, ik kon m'n rondetijden mooi afbouwen en dan wil je alles eruit halen. Ja, dit was een betere uitvoering dan vrijdag."

Schaatshart
De oude snelste tijd stond op naam van Jorrit Bergsma, die het baanrecord (12.43,70) vorig seizoen tijdens de World Cup reed. Voor Bergsma voelde dat destijds toch wel een beetje als het rijden van een wereldrecord, maar daar was Roest het niet helemaal mee eens. "Dat wil ik niet zeggen, maar het is natuurlijk wel heel lekker om de snelste man ooit te zijn op deze baan. Thialf is toch wel het schaatshart van de wereld, dus dan is het leuk om je naam op het bord te hebben. Ja, je kijkt er weleens naar en het is gewoon een mooi gezicht!"

Een jaar geleden maakte Roest ook al indruk op de 10 kilometer. Destijds verbeterde hij zijn persoonlijke record met maar liefst 34 seconden. Nu ging er ook weer 'een stukkie' vanaf. "Het zal nooit echt mijn favoriete afstand worden, maar het wordt wel steeds leuker als je zulke tijden rijdt", zegt Roest eerlijk. Dat hij nu al in topvorm is, zegt hem niet zoveel. "Ik moet deze vorm gewoon vasthouden en verstandig blijven rijden. Dan kunnen er nog mooie dingen gebeuren dit seizoen."

Naast Roest plaatsten ook Jorrit Bergsma, Douwe de Vries, Marcel Bosker en Marwin Talsma zich voor de World Cups. Bob de Vries en Sven Kramer redden het niet, maar voor Kramer gold de 10 kilometer vooral als een trainingswedstrijd.

Meer informatie over het World Cup Kwalificatietoernooi vind je hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan