Tickets
Shop
Nieuws 25 nov 2019

Recordbrekende Papadakis/Cizeron ongenaakbaar op Grand Prix in Japan

Het Franse ijsdanspaar Gabriella Papadakis/Guillaume Cizeron was afgelopen weekend ongenaakbaar op de ISU Grand Prix in Sapporo. De viervoudig wereldkampioenen zetten twee persoonlijk records neer op weg naar het goud. Alexandra Stepanova/Ivan Bukin uit Rusland veroverden het zilver en de Italiaanse Charlene Guignard/Marco Fabbri pakten de bronzen medaille.

Foto : International Skating Union

Papadakis/Cizeron gingen na de ritmische dans comfortabel aan de leiding en gaven deze positie niet meer uit handen. De vrolijke dans op de soundtrack van de film Fame leverden hen een persoonlijk record op van 90,03 punten en daarmee doorbraken ze als eerste ijsdanspaar de grens van 90 punten. Een dag later brachten de Fransen een intrigerende vrije dans op het ijs, met een interpretatie van het gedicht Find You van Forest Blakk en muziek van Olafur Arnalds.

Het programma bevatte moeiteloos voetenwerk en liften die samengingen met de muziek en de woorden van het gedicht. Het paar scoorde een niveau vier voor zes van de zeven elementen om een persoonlijk record te bereiken van 136,58 punten. In totaal hebben ze 226,61 punten verzameld. De top-3 bleef onveranderd na de vrije dans. Stepanova/Bukin verdienden 124,74 punten, wat hen op een totaalscore bracht van 208,81. Het Italiaanse paar, dat vrijdag een compleet nieuwe ritmische dans liet zien, werd weliswaar teleurstellend vierde op de vrije dans, maar behield de derde plek in het klassement (198,06 punten).

Thuispubliek
Met hun tweede overwinning van dit seizoen verzekerden Papadakis en Cizeron zich van een plaats in de Grand Prix-finale, die van 5 tot en met 8 december plaatsvindt in Turijn. Ook het Russische paar zal daar op het ijs verschijnen. De top zes in elke categorie strijdt volgende week in Italië om de eindzege in de wedstrijdserie. De finale van de ISU Junior Grand Prix wordt dan ook verreden.

Voor thuispubliek sleepte Yuzuru Hanyu met overmacht zijn tweede zege op de Grand Prix binnen. De tweevoudig olympisch kampioen sloeg een gat van liefst 55 punten op de nummers twee en drie in het eindklassement. De zilveren medaille ging naar de Fransman Kevin Aymoz en de Canadese Roman Sadovsky pakte het brons, de eerste Grand Prix-medaille in zijn carrière. Hanyu en Aymoz kwalificeerden zich voor de finale.

Met scores van 109,34 en 195.71 punten kwam Hanyu uit op een totaal van 305,05 punten en won daarmee zijn achtste gouden medaille in de Grand Prix. De vrije kür verliep niet zoals gepland voor de Japanner nadat hij een dubbele in plaats van viervoudige toeloop landde. Vervolgens improviseerde hij met een combinatiesprong van een viervoudige toeloop met een drievoudige toeloop. Aymoz werd derde op de lange kür, maar hield zijn tweede stek in de rangschikking vast. Kort daarachter klom Sadovsky naar de derde plaats ten koste van de Rus Sergei Voronov.

Hoogste score
Bij de vrouwen behaalde Alena Kostornaia eveneens haar tweede overwinning. De 15-jarige Russin hield Rika Kihira uit Japan en landgenoot Alina Zagitova achter zich. Na de korte kür stond de Amerikaanse Karen Chen verrassend op de derde plaats, maar zij zakte naar plek vier ten faveure van Zagitova. De olympisch kampioene was vierde geworden nadat ze er niet in slaagde om een combinatiesprong te landen.

De Russin herpakte zich een dag later met haar beste score van dit seizoen op de lange kür. Op de korte kür noteerde winnares Kostornaia niet alleen een persoonlijk record, maar ook een nieuwe hoogste score in deze categorie met 85,04 punten. Met 154,96 punten op de vrije kür bracht ze haar totaal op 240,00 punten.

In het paarrijden schaatsten olympische zilveren medaillewinnaars Wenjing Sui/Cong Han uit China naar een zelfverzekerde overwinning met een totaalscore van 226,96 punten, een voorsprong van iets meer dan 18 punten. De Canadese Kirsten Moore-Towers/Michael Marinaro verdienden de zilveren medaille en het brons ging naar Anastasia Mishina/Aleksandr Galliamov uit Rusland. Alle drie de teams kwalificeerden zich voor de Grand Prix-finale in Turijn.