Tweevoudig en regerend wereldkampioen Wenjing Sui/Cong Han uit China domineerde afgelopen weekend op de Grand Prix in Chongqing. Voor eigen publiek veroverde het paar goud met een voorsprong van bijna 30 punten op landgenoten Cheng Peng/Yang Jin en Liubov Ilyushechkina/Charlie Bilodeau uit Canada.

Na de korte kür op vrijdag gingen Sui/Han al comfortabel aan de leiding met 80,90 punten. Achter hen lag de strijd open voor het zilver en brons. Het programma van Ilyushechkina/Bilodeau leverden hen 68,98 punten op, een persoonlijk record voor dit nieuwe paar. Peng/Jin herstelden goed na een val van Peng op de drievoudige toe en de winnaars van de eerste Grand Prix verdienden 68,50 punten.

Op de vrije kür lieten Sui/Han nogmaals hun klasse zien met een triple twist, zij-aan-zij drievoudige toe-dubbel toe, drievoudige worpsprongen en moeilijke lifts. De zilveren medaillisten van Pyeongchang scoorden 147,47 punten en behaalden de titel met 228,37 punten. Peng/Jin schoven op naar het zilver (131.47 punten en een totaal van 199,97).

Handstand
Met een gouden en zilveren medaille op hun twee evenementen heeft het Chinse paar zich gekwalificeerd voor de finale van de Grand Prix in Turijn. In de lange kür lieten Ilyushechkina/Bilodeau onder meer innovatieve lifts zien, vooral de laatste waarbij zij een handstand deed op zijn handen. Het Canadese paar verdienden 121,45 punten wat hen een totaal bracht van 190,73 punten. Daarmee veroverden ze hun eerste Grand Prix-medaille.

 

Bij de mannen werd het een één-tweetje voor China. Han Yan, die terug is na één seizoen te hebben gemist, verraste door op vrijdag de korte kür nipt te winnen (86,46 punten) voor landgenoot Boyang Jin (85,43 points) en Matteo Rizzo uit Italië (81,72 punten). Een dag later sloeg Jin terug met onder andere twee viervoudige sprongen en twee triple Axels om de eerste gouden Grand Prix-medaille in zijn carrière te veroveren (176,10 punten en een totaal van 261,53 punten).

Yan zakte naar plaats twee met een score van 162,99 punten en totaal van 249,45. De Italiaan Rizzo behield zijn derde plek (241,88 punten) ondanks een vierde plaats op de vrije kür. Hij landde een viervoudige toeloop, triple Axel-triple toeloop combinatiesprong en nog vier triples, maar viel na zijn tweede drievoudige Axel.

Drievoudige Axel
Anna Shcherbakova veroverde bij de vrouwen haar tweede gouden medaille van dit seizoen op de Grand Prix en verzekerde zich daarmee van een plek in de finale. Op de korte kür zette de 15-jarige Russin een persoonlijk record neer van 73,51 punten en de volgende dag bracht onder meer een viervoudige Lutz op de vrije kür (152,53 punten) haar totaalscore van 226,04 punten. Satoko Miyahara werd tweede met een puntentotaal van 211,18.

De Japanse liet prachtige draaien en voetenwerk zien, maar onder roteerde drie sprongen. Het brons ging naar Elizaveta Tuktamysheva uit Rusland. Zij liet haar kenmerkende drievoudige Axel tweemaal zien en scoorde 143,53 punten voor een totaal van 209,10 punten. De Amerikaanse Amber Glenn tuimelde van de derde plek naar plaats zes na wat fouten (178,35 punten).

Bij het ijsdansen ging de titel naar Victoria Sinitsina/Nikita Katsalapov uit Rusland, hun eerste zege op de Grand Prix. Het duo ging naar de ritmische dans aan de leiding en behielden hun gouden positie ondanks een tweede plek op de vrije dans (totaalscore van 209,90 punten). De Amerikanen Madison Chock/Evan Bates wonnen die vrije dans en pakten zilver in het klassement (208,55 punten). Laurence Fournier Beaudry/Nikolaj Sorensen uit Canada verzekerden zich van de bronzen medaille met 190,74 punten. 

Klik hier voor de volledige uitslagen.