Tickets
Shop
Nieuws 26 jan 2019

Beune leidt op NK Allround: 'Ben hier voor het WK-ticket'

Niet Carlijn Achtereekte of Melissa Wijfje, maar Joy Beune voert na de eerste dag van het KPN NK Allround het klassement aan. De 19-jarige rijdster van Team Jumbo-Visma zegevierde op de 500 meter en hield de schade op de 3000 meter beperkt. "Ga met een lekker gevoel de tweede dag in."

Foto : Soenar Chamid

Beune noteerde op de 500 meter een tijd van 39,29 en was daarmee een forse hap sneller dan haar ploeggenote Achtereekte (39,87) en Wijfje (39,96). Voor Beune betekende dat een laagland PR. "Ik had gehoopt om 39,5 te rijden. Wist ik veel dat ik 39,2 kon rijden", glimlacht de trotse ranglijstaanvoerster. "Ik had lekker veel marge voor de 3000 meter, maar ik dacht niet: ik kan nu rustig aan doen. Ik heb wel echt alles gegeven op de 3000 meter."

Ook op de 3000 meter reed de jongeling een laagland PR. In 4.03,20 was ze slechts een halve seconde langzamer dan winnares Esmee Visser. Op Achtereekte hoefde ze maar vier tienden toe te geven. "De laatste twee rondes waren pittig, maar ik kan echt tevreden zijn met deze tijd", aldus Beune, die na twee afstanden toch enigszins verrassend aan de leiding gaat. 

Beune keerde eerder terug van een trainingskamp met haar ploeg om zich te focussen op het NK Allround. Op dit toernooi is nog één WK-ticket te vergeven, de andere twee zijn al aan Antoinette de Jong en Ireen Wüst vergeven. "Ik ben hier natuurlijk wel om dat laatste WK-ticket te pakken én om Nederlands kampioen te worden", aldus een ambitieuze Beune. "Ik ga voor twee vliegen in één klap."

Op de 1500 meter heeft ze een voorsprong van 0,88 seconden op Achtereekte. "Ik moet morgen een dijk van een 1500 meter rijden om de voorsprong nog wat te vergroten en wat extra marge te pakken op de 5 kilometer. Op die afstand is Carlijn gewoon heel goed." Achtereekte was op haar beurt tevreden met haar races. Ze reed op de 500 meter een persoonlijk record en dat was volgens haar 'het moeilijkste obstakel' van het allroundtoernooi.

Op de 3000 meter had ze echter meer tijd willen pakken op haar jonge ploeggenote. "Ik vind het knap dat Joy als eerstejaarsseniore aan de leiding staat, daar ben ik nog niet vanaf", aldus de Lettelse, die twee weken geleden debuteerde op het EK Allround in Collalbo. "Joy is van nature een hele goede allroundster, dat heeft ze bij de junioren al bewezen. Het wordt spannend morgen, maar ik hoop morgen op de 5000 meter mijn slag te slaan."

Klik hier voor de volledige uitslagen en het klassement


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan