Tickets
Shop
Nieuws 24 jan 2020

Wat moet je weten over het KPN NK Allround & Sprint?

Komend weekend is het weer zover: er staat een prachtig KPN NK Allround & Sprint op ons te wachten in Thialf. Voor de vijfde keer zal in Heerenveen de gecombineerde nationale titelstrijd plaatsvinden. Wij zetten wat weetjes op een rij: wie wonnen het vaakst en hoeveel vragen heb jij goed in de quiz?

Historie
Voordat de kampioenschappen in 2016 gecombineerd werden, waren het NK Allround en Sprint twee losse toernooien. De allroundwedstrijd werd meestal eind december verreden, terwijl de sprinters in januari aan de beurt waren. De eerste nationale titels allround werden bij de heren al in 1901 verdeeld, de dames volgden in 1955. De eerste editie van het NK Sprint voor mannen werd gehouden in 1969. Sinds 1983 strijden ook de vrouwen om nationale sprinttitels.

Gerard van Velde, Jan Bos en Stefan Groothuis wisten tijdens hun carrière allemaal zes keer de zege op het NK Sprint veilig te stellen en staan daarmee gezamenlijk bovenaan. Bij de dames staat Marianne Timmer met stip op één met maar liefst tien titels. Hilbert van der Duim heeft het vaakst op de hoogste trede van het allroundpodium mogen klimmen, wel zeven keer in zijn loopbaan. Sven Kramer zit hem echter op de hielen met zes overwinningen. Stien Kaiser staat bij de dames met zes nationale allroundtitels ruim bovenaan. 

Bij de dames won Sanneke de Neeling in 2016 het NK Sprint, ze was toen negentien jaar oud en is daarmee de jongste Nederlands kampioene sprint ooit. De jongste sprintkampioen bij de heren is Jan Ykema. Hij was bij zijn overwinning in 1982 achttien jaar oud. Sven Kramer was ook achttien jaar oud toen hij in 2005 Nederlands kampioen allround werd en is daarmee nog altijd de jongste winnaar tot nu toe. Ria Visser was eveneens achttien toen zij in 1980 de allroundtitel pakte. 

NK-foto's door de jaren heen
Nostalgie! Hier is een kleine selectie foto's van de nationale kampioenschappen tot nu toe. Wie herken jij nog?


Test je kennis en maak kans op de unieke schaatsen.nl schaatshoezen van schaatshoes.nl!

powered by Typeform

Wie wonnen de afgelopen jaren en wie verdedigen hun titel?
Allround
2019: Douwe de Vries en Carlijn Achtereekte
2018: Marcel Bosker en Annouk van der Weijden
2017: Jan Blokhuijsen en Marije Joling
2016: Jan Blokhuijsen en Antoinette de Jong

Sprint
2019: Hein Otterspeer en Jutta Leerdam
2018: Dai Dai Ntab en Letitia de Jong
2017: Ronald Mulder en Ireen Wüst
2016: Kai Verbij en Sanneke de Neeling

Selectiemoment WK Sprint en WK Allround
Tijdens de KPN NK Afstanden plaatsten de beste rijders in een combiklassement over de 1500/3000 meter (dames) en 1500/5000 meter (heren) en 500/1000 meter zich al voor het WK Allround en WK Sprint in Hamar. De schaatsers die daar nog niet bijzaten, kunnen zich komend weekend plaatsen door Nederlands kampioen te worden. Klik hier voor het volledige selectiedocument.

Hoe kan ik de wedstrijden volgen?
Wil je er in het stadion bijzijn? Tickets zijn nog beschikbaar! Natuurlijk worden de wedstrijden ook weer live uitgezonden door NOS. Wij zullen de livestream tonen op www.schaatsen.nl/langebaan

Neem voor alle medaillewinnaars op NK's en andere leuke feitjes eens een kijkje op onze pagina Historie & Statistiek. 

Klik hier voor meer informatie over het KPN NK Allround & Sprint van komend weekend.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan