Tickets
Shop
Nieuws 01 feb 2019

Rinze Bart de Glee verslaat Tim Prins op het NK Allround in een direct duel

Rinze Bart de Glee en Tim Prins. Ze zijn ploeggenootjes bij Gewest Fryslân en op het ijs zijn ze erg aan elkaar gewaagd. Bij het NK Allround voor junioren C vochten de twee Friezen een mooie strijd uit om de titel. Terwijl Prins de 500 meter won, ging De Glee er vandoor met de winst op de 1500 meter en won het NK allround. "Dit had ik niet verwacht", vertelt de Fries. "Ik ben superblij met mijn eerste Nederlandse titel."

Met zijn laatste binnenbocht dook Rinze Bart de Glee net onder Tim Prins, zijn directe tegenstander, door en versloeg hem op de 1500 meter. De 15-jarige schaatser uit Rottum reed 2.00,65, terwijl zijn trainingsmaatje een tijd van 2.01,65 noteerde. "Ik mocht deze rit tegen Tim rijden", vertelt De Glee. "En die wilde ik echt winnen. Op de laatste kruising zat ik er best doorheen, maar ik kon nog wel naar hem toe rijden. Ik kwam vlak onder hem door en won de race."

Prins heeft een sneller persoonlijk record staan dan zijn ploeggenoot en toch was De Glee nu de snelste. "Ik weet niet waarom ik vandaag won", zegt hij. "Op de 500 meter waren de rollen omgedraaid en won Tim. Op de 1500 meter reed ik gewoon een lekkere rit en ik had weinig verval. Mijn opening was goed en ik ben er echt in gevlogen. Het laatste rondje was heel zwaar en ik zat er helemaal doorheen. Maar ik kon er nog net iets uitpersen, waardoor ik de race won. Ik ben erg blij met mijn titel op het NK Allround."

Naast hem op het bankje zat Prins. Eerder op de avond had hij nog de 500 meter gewonnen, maar op zijn afstand, de 1500 meter, stelde hij teleur. "De laatste 200 meter ging ik helemaal op een hoop. Na 700 meter voelde ik al dat het niet zo ging als normaal. Ik had geen ritme en de laatste 200 meter stortte ik helemaal in. Ik kon niet meer."

"Dit was niet mijn beste race", vervolgt Prins. "Maar Rinze Bart heeft verdiend gewonnen. We trainen ook samen bij Gewest Fryslân en we zijn erg aan elkaar gewaagd. We trainen samen en in de wedstrijd vechten we het uit op het ijs. Het is vaak stuivertje wisselen. Dan is de één sneller en dan de ander. Natuurlijk win ik liever van hem, maar ik gun het hem wel. Hij was vandaag gewoon beter."

"Ik had hier graag de allround titel gepakt, maar ik had vandaag de benen niet. En Rinze Bart had die wel. Na 700 meter werd mijn ritme te laag en viel ik stil op het ijs. Ik ben blij met mijn eerste plek op de 500 meter, maar ik had die 1500 meter ook graag gewonnen. Bij de Viking Race krijg ik een nieuwe kans en ga ik opnieuw proberen om hem te verslaan."

Achter De Glee en Prins veroverde Hidde Westra het brons. Klik hier voor alles over het NK Junioren. 


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan