Tickets
Shop
Nieuws 01 feb 2019

Round-Up NK Allround Junioren C

Volg het NK Allround voor Junioren C via de round-up. Hier houden we je op de hoogte van de uitslagen en de ontwikkelingen bij het NK Allround voor junioren in Groningen.

Pien Smit vloog uit de startblokken op de 500 meter. De blonde schaatsster uit Waarland had een razendsnelle start en liet met haar rake klappen gelijk zien waarom ze één van de favorieten is voor de titel. Met haar tijd van 41,10 liet ze haar concurrenten ver achter zich en reed ze op de ijsbaan Kardinge en baanrecord.

"Ik was snel weg", vertelt Smit op de binnenbaan van Kardinge. "Ik was voor deze wedstrijd erg gefocust en ik heb me goed voorbereid op de wedstrijd. De 500 meter is mijn beste afstand en daarop wilde ik graag knallen. Ik wil er alles aan doen om hier de allroundtitel bij de junioren C te veroveren."

In rit twaalf werden er maar liefst twee concurrentes van Smit gediskwalificeerd. Lataesha Narain schoof twee keer met haar schaats over de lijn heen en werd door de starter gelijk gediskwalificeerd. Met tranen in haar ogen reed ze zonder ook maar een meter geschaatst te hebben weg. Pien Hersman werd door Narain afgeleid en ook zij maakte daarna een valse start en werd gediskwalificeerd. Woedend verliet ze het ijs.

Chloé Hoogendoorn uit Woubrugge reed een sterke 500 meter. Met haar tijd van 42,07 schaatste ze de tweede tijd en deed ze goede zaken voor het allroundklassement. Met een vlakke rit won Smit ook de 1500 meter en schreef zo het NK Allround bij de junioren C op haar naam. Hogendoorn werd overall tweede en Jildou Schaaf pakte de derde plaats.  

Spannende strijd bij de mannen
Bij de mannen zijn de Friezen Tim Prins (15) en Rinze Bart de Glee (15) in een mooi gevecht verwikkeld om de allround titel. Prins had op de 500 meter voor zijn doen een erg snelle start en reed daardoor een erg snelle tijd op de 500 meter: 39,55. Met die tijd versloeg hij zijn grote concurrent Rinze Bart de Glee (39,60) met vijf honderdsten.

"Ik had wel gerekend op een podiumplaats, maar niet op de eerste plek", vertelt Prins. "Ik had verwacht dat Rinze Bart sneller zou zijn dan mij. Meestal verlies ik teveel tijd in de opening om het daarna nog goed te maken met mijn ronde, maar nu had ik een goede start. Dit was de tweede keer dat ik opende met 10,80. Mijn start was scherp, ik was geconcentreerd en ik was goed weg. Daarna kon ik goed door blijven rijden en sneed ik de bochten goed aan. Dat vind ik soms nog moeilijk, maar ik kon nu goed in mijn ritme blijven."

Met zijn winst op de 500 meter deed Prins ook goede zaken voor het allroundklassement dat bij de junioren C over twee afstanden wordt gereden. "Mijn 1500 meter is ook goed", zegt hij. "Maar ik heb het NK Allround nog niet gewonnen. Bart Rinze staat maar vijf honderdsten van een seconde achter mij en ik moet wel scherp blijven. Dat wordt nog een spannende strijd tussen ons."

Rinze Bart de Glee had vooraf de snelste tijd staan op de 500 meter en toch slaagde hij er niet in om Tim Prins te verslaan. "Ik kwam niet goed weg bij de start", zegt de schaatser uit Heerenveen. "Mijn tegenstander Stein de Wit maakte een valse start en de tweede keer kwam ik niet goed weg. Mijn eerste paar passen waren niet goed en daardoor had ik een trage opening. Mijn rondje was nog best goed, maar niet snel genoeg om Tim te verslaan."

De Glee heeft nu vijf honderdsten van een seconde achterstand op Prins en dat moet hij goedmaken op de 1500 meter: "Tim kan een goede 1500 meter rijden", zegt De Glee. "Ik rijd meestal iets langzamer, maar ik ga mijn best doen om hem te verslaan."

Bij de mannen verraste De Glee zijn rivaal Prins op de 1500 meter en versloeg hem in een direct duel. Daarmee won De Glee ook het allround kampioenschap bij de junioren C, terwijl Prins genoegen moest nemen met het zilver. Hidde Westra veroverde het brons.

Bekijk hier alle uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan