Met krachtige klappen op het ijs schaatste Pien Smit het hele veld bij de junioren C aan gort. De 15-jarige Waarlandse won in Groningen de 500 en de 1500 meter en won het NK Allround met overmacht. "Ik weet niet waarom ik zo hard rijd", zegt ze verlegen. "Je moet niet bang zijn en gewoon doorrijden. Dat heb ik gedaan."

Verlegen kijkt Smit naar de veters van haar schaatsen. Ze heeft net het Nederlands kampioenschap Allround bij de junioren C gewonnen en daar is ze heel blij mee. Stiekem dan, want onder al die aandacht wordt de blonde schaatsster een beetje timide. "Ik vind het spannend om aan zo'n NK mee te doen", zegt ze. "Aan de buitenkant zie je het niet en oog ik stoer. Maar van binnen ben ik heel nerveus. Ik laat dat liever niet zien, maar voordat mijn race begint, ben ik vaak erg zenuwachtig."

"Dan voel ik een hoop en spanning en kan niet wachten totdat de rit begint. Ik wil niet te lang wachten en gewoon starten met schaatsen en laten zien wat ik kan." Voor de race praat ze met haar trainer Arie Jan Brommer en die maakt haar rustig. "Komt goed, zegt hij dan. We maken een plan en we gaan gewoon lekker rijden. Meestal helpt dat wel."

Als ze eenmaal op het ijs staat en haar eerste slagen maakt, dan glijden de zenuwen van haar af. "Dan kan ik lekker schaatsen. De 1500 meter probeer ik echt vlak te houden en rustig te rijden. Ik vind het lekker om met mij armen op mijn rug te schaatsen. In het laatste rondje voelde ik wel dat mijn benen gingen verzuren, maar ik moest gewoon doorgaan en dat is gelukt. Als mijn benen zwaar worden, dan ga ik vaak kort rijden, maar ik moet juist lang blijven rijden, lange slagen maken."

Met haar winst op de 500 én de 1500 meter won Smit de allround titel met overmacht. Voor de 1500 meter was dit haar eerste Nederlandse titel. "Vorig jaar had ik het podium niet gehaald en bij de pupillen A ben ik een keer tweede geworden. Ik vind het mooi dat ik hier win. Met mijn eerste plek plaats ik me ook rechtstreeks voor de Viking Race en heb ik laten zien dat ik de beste ben."

Pien Smit en trainer Arie Jan Brommer

Van een afstandje kijkt trainer Brommer vol trots naar zijn pupil. "Pien is erg gedreven en druk bezig. Normaal gesproken is ze een druk kind en spookt er van alles door haar hoofd. Ze denkt over veel dingen na en ze kan ook onzeker zijn. Ik probeer haar daarbij te helpen door met haar een plan te maken voor de race en die race op een bepaalde manier aan te vliegen. Zo vergeet ze haar zenuwen."

Met haar 1 meter 80 steekt Smit boven haar leeftijdsgenootjes uit. Op het ijs maakt ze lange klappen, maar volgens haar trainer is haar lengte niet altijd een voordeel: "Als je zo lang bent, is het wat moeilijker om diep te zitten. Maar Pien is fysiek sterk en ze rijdt ook technisch netjes. Er zit veel ontspanning in haar slag. Dat zie je als ze zo'n 1500 meter met twee handen op haar rug rijdt en in de bochten goed kan versnellen. Dat is mooi om te zien."

Smit begon op haar zesde met schaatsen bij de schaats school In Balans. Maar haar dromen liggen verder. "Ik wil dit seizoen de Vikingrace winnen", zegt ze. "En later wil ik net als Ireen Wüst naar de Olympische Spelen. Ireen heeft in haar carrière al veel gewonnen en gaat altijd door. Van zo’n mooie carrière droom ik ook."

Door Natasha Smit - Laatste update op 02 feb 2019 om 22:29