Tickets
Shop
Nieuws 30 dec 2017

Bjarne Rykkje wordt bondscoach Noorse allrounders

De Noorse schaatsbond heeft Bjarne Rykkje gestrikt als coach voor de allroundploeg. De huidige assistent van Jac Orie bij Team LottoNL-Jumbo treedt op 1 mei in dienst en tekent voor vier jaar.

Foto : ANP

"Ik heb er onwijs veel zin in", begint Rykkje enthousiast het gesprek. "Er is altijd wel een beetje contact geweest met de Noren en deze zomer ben ik weer benaderd. Toen heb ik het in eerste instantie een beetje afgehouden. Uiteindelijk wilden ze mij zo graag hebben, dat het wel erg serieus werd."

"Ik heb ze duidelijk gemaakt dat ik het erg goed naar mijn zin heb bij Lotto-Jumbo, dus dat ik niet zonder slag of stoot alles zou opgeven. Er moest wel wat tegenover staan. Uiteindelijk heb ik toch de knoop doorgehakt en besloten om het te doen."

Rykkje, die in de Noorse plaats Bergen werd geboren en een Noorse vader en een Nederlandse moeder heeft, neemt de functie over van Sondre Skarli, die na het olympische seizoen stopt. "Ik heb er wel even goed over moeten nadenken, maar op een gegeven moment dacht ik: ik heb mezelf goed ontwikkeld de laatste jaren. Ik werk nu acht jaar samen met Jac (Orie, red.) en ik denk dat ik er nu klaar voor ben om op eigen benen te staan en nieuwe dingen te leren."

Eerste keuze
Rykkje krijgt de leiding over de Noorse allrounders. "Ze wilden heel graag een Nederlander. Uiteindelijk kwamen ze bij mij uit. Ik was de eerste keuze. Dat was voor mij ook wel belangrijk, heeft mij over de streep getrokken. Als ik tweede of derde keuze was geweest, had ik het niet gedaan. Dan was ik lekker bij Lotto-Jumbo gebleven." 

Door de overstap van Rykkje naar de Noorse bond komt er dus na acht jaar een einde aan de samenwerking tussen hem en Orie. "Ik kan er heel eerlijk over zijn: ik had het er best moeilijk mee om het hem te vertellen. Hij gunt het me, maar vindt het uiteraard wel jammer. We hebben altijd erg fijn samengewerkt." 

Wotherspoon
Bij de Noren gaat Rykkje onder anderen Håvard Bøkko begeleiden. Hij won in 2010 tijdens de Olympische Spelen van Vancouver een bronzen medaille op de 1500 meter. De Noorse sprinters staan onder leiding van de voormalig Canadese topsprinter Jeremy Wotherspoon.   


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan