Thomas Krol is dit seizoen nog altijd ongeslagen op de 1000 meter in World Cup-verband. De sprinter van Team Jumbo-Visma snelde op het ijs van Nur-Sultan naar de snelste tijd en het baanrecord. Kjeld Nuis en Kai Verbij maakten het Nederlandse podium compleet.

Krol pakte bij de eerste World Cup in Minsk ook al de zege op de 1000 meter. Destijds betekende het zijn eerste wereldbekeroverwinning op deze afstand. Op de 1500 meter pakte hij twee weken geleden ook al het goud in Tomaszow Mazowiecki. Krol snelde in de Alau Ice Palace naar een tijd van 1.08,42 en was daarmee elf honderdste sneller dan ploeggenoot Nuis. Kai Verbij noteerde 1.08,81. De Belg Mathias Vosté verraste met de vierde plek. Dai Dai N'tab werd negende.

Krol maakte het verschil met een slotronde van 26,6 seconden. Nuis ging in de laatste rit nog wel op jacht naar de winst, maar hij kwam uiteindelijk 0,11 seconde tekort. Nuis wist dit seizoen tot dusver alleen de 1500 meter in Wit-Rusland te winnen. De wereldrecordhouder op de 1000 en 1500 meter is nog altijd op zoek naar zijn eerste overwinning op de 1000 meter, de afstand waar hij twee seizoenen geleden olympisch kampioen op werd.

Krol droeg de zege op aan zijn opa, zo zei hij tegenover de NOS. "Ik zat op trainingskamp in Collalbo toen mijn moeder belde om te zeggen dat mijn opa was overleden. Hij was een enorme schaatsfan. Elke tijd die ik reed, ging bij hem de computer in. Vanaf zijn ziekbed bekeek hij vorige maand nog de wereldbeker in Polen. Ik had gehoopt dat hij dit weekeinde nog zou halen, zodat ik nog naar hem toe zou kunnen, maar helaas heeft het niet zo mogen zijn. Ik wilde hem heel graag eren met een goede prestatie, dus deze gouden plak is voor hem."

Golikova wint 500 meter
Nao Kodaira heeft op de 500 meter opnieuw tegen een nederlaag aangelopen. De Japanse sprintster moest in Nur-Sultan genoegen nemen met de bronzen medaille. De overwinning ging naar Angelina Golikova, die landgenote Daria Kachanova nipt achter zich hield. Golikova noteerde een tijd van 37,58 en was daarmee twee honderdste sneller dan Kachanova.

Kodaira kwam in de Alau Ice Palace niet verder dan 37,72 en verloor daarmee voor de tweede keer dit seizoen een 500 meter. Bij de eerste World Cup in Minsk was ze voor het eerst sinds drie seizoenen niet de snelste bij een World Cup over 500 meter. In Tomaszow Mazowiecki was Kodaira wél de snelste. Olga Fatkulina, de Russin die in Minsk de 500 meter won, werd vierde.

Wereldkampioene Vanessa Herzog kwam niet verder dan de vijfde tijd. Herzog startte in de eerste rit omdat ze in Minsk tegen een diskwalificatie aanliep. In Tomaszow Mazowiecki promoveerde ze dankzij de snelste tijd terug naar de A-groep. Jutta Leerdam was de beste Nederlandse op de elfde plek. De jongeling noteerde 38,42. Jorien ter Mors (14e), Sanneke de Neeling (15e) en Michelle de Jong (19e) waren de overige Nederlandse deelneemsters.

B-groep
Eerder op de dag zegevierden Lennart Velema en Dione Voskamp in de B-groep. Velema was met 1.09,03 de snelste op de 1000 meter en Voskamp was met 38,72 de snelste op de 500 meter. Beide Nederlanders promoveren daarmee naar de A-groep volgende week in Nagano. Op de 10 kilometer ging de zege naar Nicola Tumolero (13.09,39), die weer op de weg terug is na een langslepende blessure. Marwin Talsma werd met 13.20,34 negende.