Een apart beeld zaterdagmiddag in de Lodowa Arena. Vanessa Herzog, Miho Takagi en Jorien ter Mors staan triomfantelijk naast elkaar op het podium. Nee, niet in de A-groep, maar in de B-groep van de 500 meter. "Als wereldkampioen is het moeilijk om in de B-groep te rijden."

De drie wereldtoppers stonden om verschillende redenen aan de start in de B-groep. Ter Mors sloeg de eerste World Cup in Minsk over om haar knie niet te veel te belasten, Takagi richtte zich in Minsk op de langere afstanden en Herzog werd vorig weekend in de laatste rit gediskwalificeerd vanwege een valse start. Voor de Oostenrijkse sprinter kwam dat hard aan. "Ik was heel verdrietig", vertelde Herzog in de catacomben van de Lodowa Arena.

"Dat komt omdat ik wist dat ik de 500 meter kon winnen. Het is misschien makkelijk praten nu, maar ik weet bijna zeker dat ik sneller had gereden dan de winnende tijd van vorige week (37,9 van Olga Fatkulina)", aldus een zelfverzekerde Herzog. De laatste keer dat de wereldkampioene op de kortste afstand in de B-groep reed, was vier jaar geleden in Nagano. "De afgelopen dagen heb ik een behoorlijke strijd met mezelf gehad. Het is niet makkelijk om als wereldkampioene in de B-groep rijden."

Toch wist de sprinter van Team Reggeborgh de knop om te zetten en slaagde ze erin om in Tomaszow Mazowiecki de snelste tijd te noteren. Met een tijd van 38,04 hield ze Takagi (38,42) en Ter Mors (38,44) ver achter zich. Een podium om je vingers bij af te likken. "Ja, dat is bijzonder. Ik was blij dat Jorien en Miho ook meededen, want dan heb je tenminste nog een beetje uitdaging. Ik ben vooral blij dat ik me terug heb geknokt in de A-groep."

Het leverde haar tevens een aantal punten op voor het World Cup-klassement, maar door haar diskwalificatie van vorige week heeft ze prolongatie van dit klassement al uit haar hoofd gezet. "Ik moet gewoon zorgen dat ik elke week een goede race rijd en dan is het voor mij het belangrijkste dat ik tijdens de WK Afstanden in Salt Lake City in topvorm ben. Ja, ik ga er alles aan doen om mijn wereldtitel te prolongeren!"

Door Rijcko Treep - Laatste update op 23 nov 2019 om 14:44