Tickets
Shop
Dilemma's op donderdag 30 aug 2018

Dilemma's met Ted-Jan Bloemen: 'Wil later het autoracen weer oppakken'

In de rubriek 'dilemma's op donderdag' confronteert schaatsen.nl elke week bekende en minder bekende schaatsers met grote en kleine dilemma's. Zo leren we de schaatsers pas écht goed kennen! Deze week is het de beurt aan Ted-Jan Bloemen.

Bio
Naam:
Ted-Jan Bloemen
Geboortedatum: 16-08-1986
Geboorteplaats: Leiderdorp
Woonplaats: Calgary
Opmerkelijk: Bloemen komt sinds 2014 uit voor Canada en is regerend wereldrecordhouder op zowel de vijf als de tien kilometer.
Twitter: @TedJan
Instagram: @tedjanb

Dilemma's
5000 meter of 10.000 meter
"De tien kilometer, al heb ik het idee dat de concurrentie op de vijf kilometer groter is. Dat geeft soms meer voldoening als je wint. Toch is de tien kilometer mijn favoriete afstand. Een tien kilometer is wat moeilijker in te delen. Als je een vlakke race rijdt, ben je het snelst, maar juist in het begin is het moeilijk in te schatten hoe hard je kan gaan. Omdat de afstand zo lang is, is het belangrijk dat je de focus blijft houden, er mentaal goed bijblijft en in een bepaald ritme komt. Toen ik het wereldrecord op de vijf kilometer reed vorig jaar, was ik echt heel erg goed. Dat was misschien wel mijn beste race ooit. Op de tien kilometer twee jaar eerder haalde ik er ook alles uit op dat moment. Toch heb ik het idee dat het wereldrecord op die afstand nog scherper moet kunnen."

WK Afstanden of WK Allround
"Van jongs af aan heb ik het WK Allround het mooiste toernooi gevonden. Maar aangezien het op de Olympische Spelen alleen om afstanden draait, ben ik me de laatste jaren gaan specialiseren op de lange afstanden. Tegenwoordig heb ik veel moeite om een allroundtoernooi goed te kunnen rijden, omdat mijn korte afstanden daar niet goed genoeg voor zijn. Dit seizoen is het WK Allround in Calgary, daar kijk ik wel heel erg naar uit, maar mijn grote focus ligt op de lange afstanden."

Wereldbekerklassement winnen of goud winnen op de WK Afstanden
"Ik vind de wereldbekerwedstrijden altijd erg leuk en vind het mooi om een klassement te winnen. Je moet je toch vaker bewijzen. Iedereen probeert op het WK goed te zijn, wat ook logisch is, en daarom is de voldoening groter als je wint. Het wereldbekerklassement kun je winnen met heel veel tweede en derde plekken. Bovendien zijn er rijders die niet alle wedstrijden rijden, waardoor de voldoening als je gewonnen hebt minder groot is. Dat vind ik jammer. Wat mij betreft kunnen we de WK Afstanden overslaan en van de wereldbekers het WK maken. Bij de WK Afstanden weet iedereen: je hebt één kans. Dat is heel eerlijk, maar ik vind het zelf mooier om het op verschillende tijden en plekken te moeten laten zien."

Ted-Jan Bloemen met coach Bart Schouten

Wereldkampioen of wereldrecord
"Dan ga ik toch voor een wereldrecord, al staat mijn olympische titel daar nog wel boven. Voor mij was het rijden van een wereldrecord heel speciaal; zo snel is nog nooit iemand op de wereld geweest. Als kind kreeg ik ooit eens het Guinness Book of Records voor mijn verjaardag cadeau. Ik vond het heel bijzonder hoe ver mensen zichzelf pushen om iets te doen wat nog nooit iemand gedaan heeft. In al die tijden op de wereld is dat nog nooit iemand gelukt. Dan is het heel magisch om de grens te verleggen. Ik heb trouwens nog nooit een wereldtitel gewonnen, dus misschien bedenk ik me nog ooit nog eens, haha."

Goud op een honderdste verliezen of brons winnen
"Uiteindelijk betekent het bij beiden dat ik door moet trainen om beter te worden zodat ik de volgende keer wel kan winnen. Maar doe dan maar zilver, dat is altijd nog beter dan brons."

Calgary of Heerenveen
"Uhm, dan ga ik voor Calgary. Als ik kijk waar ik prettiger train en waar ik het prettiger thuis vind, moet ik Calgary zeggen. Op het moment ben ik gewoon Canadees. Ik heb allemaal Canadezen om me heen, dus dat voelt zeker na een aantal jaar heel normaal. Thuis praat ik met mijn vrouw gewoon Nederlands, maar op de ijsbaan praten we Engels. Ook met Bart Schouten, Remmelt Eldering en Geert Kuiper (allemaal Nederlandse coaches) wordt er Engels gepraat, haha."

Hond of kat
"Hond. Wij hebben twee maanden geleden een hond geadopteerd: Odin. Voor mij is het voor het eerst dat ik een huisdier heb, mijn vrouw had altijd katten. Zij vindt het fijn om nóg iemand te hebben om voor te zorgen, haha. We hebben heel veel geluk gehad met Odin. Hij is ontzettend lief en het gaat hartstikke goed."

Spreken of zwijgen
"Zwijgen. Ik ben meer iemand die de kat uit de boom kijkt en kijkt wat er aan de hand is. Als ik met vrienden ben en me op m'n gemak voel, praat ik wel veel."

Poffertjes of rookworsten
"Oeh, die vind ik allebei lekker! Als ontbijt poffertjes en 's avonds bij de stamppot een rookworst! Helaas eet ik ze alleen nog als ik in Nederland ben. In Canada hebben ze geen Gelderse rookworsten, dus dan moet ik een ander soort rookworst vinden."

Tim Hortons of McDonalds
"Tja, dat is kiezen tussen twee verschrikkelijke fastfoodketens. Ik ben gek op koffie, maar die van Tim Hortons vind ik niet best. Het schijnt voor veel Canadezen een soort verslaving te zijn, maar ik kan die koffie echt niet drinken. Bij de McDonalds ook niet. Dat is een beetje zo'n guilty pleasure. Af en toe ga je daar eten, maar als je het op hebt, voel je je verschrikkelijk en denk je: hier ga ik nooit meer eten. Bij de Tim Hortons hebben ze trouwens wel lekkere donutbolletjes (Timbits), dus kies ik voor Tim Hortons."

Max Verstappen of Lance Stroll
"Ik ben wel fan van Max zijn rijstijl. Hij is zo briljant, dat moet je gewoon mooi vinden. Maar Lance heeft ook af en toe vlagen van zijn talent laten zien. Hij is nog jong, ik vind dat we die jongen nog wat meer tijd moeten geven. Het meest ben ik fan van Lewis Hamilton. Hij is gewoon de snelste, maar laat ook persoonlijkheid zien. En wat ik mooi vind, is dat hij ook maar gewoon een mens is. Af en toe heeft hij hele mooie inhaalmanoeuvres en de volgende race heeft ‘ie het niet. Dat is heel herkenbaar."

Auto of fiets
"De fiets zou ik boven veel dingen verkiezen, maar ik ga toch voor de auto. Ik ben groot fan van autoracen. Dat vind ik één van de gaafste dingen die je kunt doen in het leven. Ik heb een paar jaar geleden eens een paar autoraces gedaan in een Mazda MX-5. Geweldig! Na mijn schaatscarrière hoop ik dat op te pakken. Het maakt niet uit in wat voor auto, als het maar een trekauto is. Als je op een circuit mag racen, vind ik dat al genieten."

Zomer of winter
"Winter. Ik ben niet zo dol op hitte en op het strand."

Sinterklaas of Kerstmis
"Haha, dan zeg ik Kerstmis. Sinterklaas ontgroei je een beetje. Bij kerst gaat het wat meer om familie en om gezelligheid. Met kerst kwamen we altijd samen bij elkaar. Helaas kon ik er de laatste jaren niet vaak bij zijn. Ik zit aan de andere kant van de wereld, het is niet echt makkelijk om even terug te komen naar Nederland."

Beren of apen
"Beren, want die hebben me nog nooit gekidnapt. We waren onlangs op vakantie in Indonesië en gingen een paar dagen de jungle in waar veel orang oetans waren. We stonden op een afstandje te kijken, maar op een gegeven moment rende er ineens een orang oetan naar me toe, pakte m'n pols stevig vast en liet niet meer los. Dat was niet echt prettig. Gelukkig was er een gids bij en die zorgde ervoor dat de orang oetan uiteindelijk losliet. Beren kom ik onderweg op de fiets weleens tegen. Laatst was ik ergens in the middle of nowhere en kwam er in één keer een beer 20 meter voor m'n neus uit de boslijn de weg over rennen. Beren kunnen enorm hard bergop lopen, dus ik heb in de remmen geknepen en ben als een malle teruggefietst. Het dichtstbijzijnde dorpje was 15 kilometer!"

All inclusive hotel of kamperen
"Kamperen. Ik hou wel van avontuur. Er is hier zoveel te ontdekken. Dit jaar heb ik nog niet zoveel gekampeerd, maar de afgelopen jaren zijn we wel een paar keer op avontuur gegaan. Een all inclusive hotel is makkelijk voor trainingskampen en wedstrijden, maar daar heb ik er ondertussen wel genoeg van gezien."

Uit eten of zelf eten koken
"Uit eten. Ik mag heel erg graag uit eten gaan met mijn vrouw. Een beetje kletsen, lekker eten en een wijntje erbij. Dat vind ik echt genieten. Ik heb niet een favoriet restaurant, we proberen elke keer weer nieuwe restaurants op te zoeken. Als je één gerecht meerdere keren eet, is het niet meer zo speciaal. We willen een beetje verrast worden, iets nieuws ontdekken. Nieuwe smaken kan ik meer waarderen."

Meer dilemma's op donderdag lezen? Klik hier!


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan