Precies een jaar geleden (15 februari) schreeuwde hij het in de Gangneung Science Oval uit van blijdschap. Op de 10 kilometer had Ted-Jan Bloemen voor het eerst in zijn leven een olympische titel gewonnen. Een jaar later ziet de wereld voor de Nederlandse Canadees er behoorlijk anders uit. Geen titels en geen records. Toch wil Bloemen niet spreken van een mislukt seizoen.

"Als ik terugkijk op de keuzes die ik gemaakt heb, baal ik daar absoluut niet van." De 32-jarige Bloemen doelt met 'keuzes' vooral op de roadtrip door Azië, die hij enkele maanden na de succesvolle Olympische Spelen in Zuid-Korea met zijn vrouw Marlinde onderging. Samen zwierven ze twee maanden door het immense continent en liepen ze door de jungle in Indonesië (waar Ted-Jan gekidnapt werd door een orang oetan) en bezochten ze een Formule 1-race in Shanghai (Ted-Jan wil na zijn carrière weer gaan autoracen).

In die periode was er één ding wat Bloemen niet deed: trainen. Maar tot op de dag van vandaag heeft de in Leiderdorp geboren schaatser daar geen spijt van. Na al die opofferingen had hij deze ontspanning en afleiding even nodig. Maar hij deed het ook om iets terug te doen voor Marlinde. Zij had haar leven in Nederland immers opgegeven voor de droom van Ted-Jan om in Canada uit te groeien tot een olympisch kampioen.

Hart en ziel
Na de lange trip begon Bloemen zijn post-olympische schaatsseizoen met de World Cups in Japan, waar hij dertiende en zestiende (laatste) werd op de 5000 meter. Bij de derde World Cup in Tomaszów Mazowiecki eindigde hij op zijn geliefde 10 kilometer als tiende in de B-groep. Na die race had een ontgoochelde Bloemen een paar minuten nodig om zichzelf weer op te rapen. "Ik wist dat het eraan zat te komen en dat het niet goed zou gaan. Je leeft voor de sport en je gooit je hele hart en ziel in de race. Als het dan voor geen meter gaat, doet dat hoe dan ook pijn", aldus Bloemen.

Na een rationeel gesprek met coach Bart Schouten wist hij de knop om te zetten en er in Heerenveen alles op de 5000 meter – wederom in de B-groep – uit te persen. Na zijn 6.15,84 en tweede plek was de ontlading groot toen hij de finish had gepasseerd. "Het was heel fijn om weer eens een goede 5 kilometer te rijden. Het gaf me goede moed om de trainingen op te pakken en heel hard te werken om zo goed mogelijk aan de start te staan van de WK Afstanden."

De week voorafgaand aan de WK Afstanden in Inzell liet Bloemen zien dat de vorm nog altijd groeiende was. Bij de World Cup in Hamar reed de Canadees zich voor het eerst dit seizoen op het podium door in de A-groep derde te worden in een tijd van 6.20,44. Bij het WK hoopte hij dit kunstje te herhalen, maar op de 5000 meter (6.13,79) kwam hij slechts 1,2 seconden tekort voor een podiumplek.

Foto : Soenar Chamid

10.000 meter
Ook op de ploegenachtervolging dichtte hij zichzelf en zijn landgenoten kansen toe voor een medaille, maar door een naar eigen zeggen 'veel te langzame start' zat er niet meer in dan de vijfde plek. "Dat was mijn schuld", wees Bloemen in de catacomben van de Max Aicher Arena naar zichzelf. "Toch voelde ik me in deze race heel erg sterk. In m'n tweede lead kon ik de rondetijd nog naar beneden brengen, dat heb ik eerder dit seizoen nooit gekund." Vervolgens, met een grote glimach op zijn gezicht. "Ja, het is fijn om die macht weer te hebben. Ik heb nu al zin in het WK Allround in mijn thuisland."

Op 'zijn' 10.000 meter was Bloemen echter aandachtig toeschouwer in plaats van participant. Bloemen prefereerde een trainingsblok boven de kwalificatiewedstrijd zodat hij in Inzell zo goed mogelijk aan de start verscheen van de vijf kilometer. "Ik rijd liever één goede vijf kilometer dan twee matige afstanden", aldus Bloemen, die er zelf niet zo mee leek te zitten. "Als ik meedoe aan de tien, wil ik hem ook winnen. Ik weet dat ik daar nu niet goed genoeg voor ben, dus dan kan ik me er wat makkelijker bij neerleggen."

In Inzell gaf hij zichzelf de bevestiging dat hij op de weg terug is. Dat hij als olympisch kampioen niet op het podium stond van het WK, vindt hij jammer, maar geen ramp. "Ik mag er alleen van balen als ik dingen verkeerd heb gedaan. Als ik terugkijk op de keuzes die ik heb gemaakt, baal ik daar absoluut niet van. Ik heb aan mezelf laten zien dat ik nog lang niet klaar ben met schaatsen", aldus Bloemen, die de concurrentie alvast waarschuwde. "Houd rekening met mij volgend jaar!"

Het WK Allround wordt van zaterdag 2 tot en met zondag 3 maart in Calgary gehouden. Kijk hier voor meer informatie.

Door Rijcko Treep - Laatste update op 15 feb om 09:32