Van 'Ice Ice Baby' tot 'Roller Skate Kate', wij zetten een aantal typische schaats- en skeelersongs op een rij! Wat is jouw favoriete hit?

1. Kristian Vårvik - Here's to Norway
In de zomer van 2017 bracht de Noorse schaatser Kristian Vårvik samen met zijn broer, speciaal voor de bekendheid van het Noorse schaatsen, dit lied uit. Na het opnemen van de schaatssong moest er ook even een professionele videoclip gemaakt worden. "Dat vond ik het allerleukste om te doen. Het was mijn eerste keer voor de camera, maar het was meteen al heel grappig", vertelde hij destijds.

2. Vanilla Ice - Ice Ice Baby
Ice Ice Baby is de bekendste single van rapper Vanilla Ice. Het nummer werd de tweede rap single ooit die een nummer één hit werd in Amerika. In de Nederlandse Top 40 stond het nummer rond de jaarwisseling tussen 1990 en 1991 zes weken op nummer één.

3. Milk Inc. - Walk on Water
Walk on Water is een lied uit 2000 van de Belgische groep Milk Inc. Het werd hun eerste nummer één hit in Vlaanderen, en hun allereerste hit in Nederland.


4.  Bonny St. Claire - I won't stand between them
Ard Schenk verscheen in 1970 in de videoclip van Bonny St. Claire, bij haar hit 'I won't stand between them.'

 
5. John Entwistle - Roller Skate Kate

John Alec Entwistle was een Engelse bassist, songwriter, zanger en hoornspeler, die vooral bekend werd als bassist van de Britse rockband The Who. Dit nummer van hem verscheen in 1973 op het album Rigor Mortis Sets In.

6. INXS - Roller Skating
INXS was een Australische rockband. De band werd in 1979 opgericht in Sydney. Een jaar later brachten ze het nummer 'Roller Skating' uit.


7. Kristian Vårvik - Schaatsen in Thialf
Na het succes van 'Here is to Norway' vroegen wij de Noorse schaatser Kristian Vårvik of er ook een Nederlands lied in het verschiet lag. Vlak voor de World Cup in Heerenveen was het zover en kwam zijn tweede schaatssong 'Schaatsen in Thialf uit. In de videoclip was zelfs nog een klein rolletje weggelegd voor Kai Verbij.

8. KrakersIJland & The Locomotives - Beyond the Finish Line 
In 2016 nam olympisch kampioen Bob de Jong afscheid van het schaatsen. Maar niet voor hij samen met de band KrakersIJland & The Locomotives een eigen lied gelanceerde over zijn carrière. Zijn song was voor het eerst te horen op Radio 538. "Toen ik het nummer hoorde, zag ik mijzelf weer als een klein jongetje over de bevroren plassen schaatsen, maar kwamen ook de zware trainingen en mooie overwinningen weer voorbij. Het is natuurlijk erg gaaf om een nummer te hebben waarin je jezelf herkent. Mijn dank is erg groot voor wat deze band heeft gedaan met mijn sportieve carrière", aldus De Jong.

9. Johnny Hoes & Het Heya Heya Koor - Ard en Keessie
Johnny Hoes & Het Heya Heya Koor schreven dit lied speciaal voor schaatskampioenen Ard Schenk en Kees Verkerk. In 1966 wisten zij met deze song de Nederlandse Top 40 te bereiken op plaats 29.

10. De Zingende Marathonschaatsers
In 1987 zong een achttal marathonschaatsers op televisie dit prachtige marathonlied. Hilbert van der Duim trapt af: 'Hallo! Wij zijn de snelle jongens van de marathon, we zitten vaak van voren in het grote peloton...'